Νεκροί έπεσαν την Παρασκευή τρεις στρατιώτες στην Υεμένη, σε ενέδρα στην επαρχία Χαντραμούτ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία είχαν στήσει μέλη της αλ Κάιντα, ανέφερε πηγή στις ένοπλες δυνάμεις.

Οι στρατιώτες επέβαιναν σε όχημα που διένυε έναν δρόμο στην έρημο που συνδέει τη Χαντραμούτ με τη γειτονική επαρχία Σάμπουα (προς βορρά), όταν μέλη της αλ Κάιντα τους αναχαίτισαν και άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Τρεις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν» στην ενέδρα, πρόσθεσε η πηγή στις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) δρα κυρίως στο νότιο και στο ανατολικό τμήμα της Υεμένης. Είχε εκμεταλλευθεί το χάος και την εξασθένιση της κεντρικής εξουσίας μετά τη λαϊκή εξέγερση εναντίον του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ το 2012 για να αποκτήσει ερείσματα στη χώρα.

Η οργάνωση εκμεταλλεύεται τώρα το χάος που έχει δημιουργήσει η κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη από τα τέλη του Μαρτίου ανάμεσα σε μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση και τους σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από τμήματα του στρατού πιστά στον πρώην πρόεδρο, για να επεκτείνει τη δράση της και σε άλλες περιοχές.

Στη δυτική Υεμένη, στη Χοντάιντα, οι Χούτι απέτρεψαν χθες μια απόπειρα των μελών της αλ Κάιντα να ανατινάξουν το κέντρο της υπηρεσίας πληροφοριών τους, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

Δύο οχήματα πλησίασαν το κτίριο και εκτοξεύθηκαν αντιαρματικές ρουκέτες από το ένα από αυτά με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας από τους αντάρτες Χούτι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι σιίτες αντάρτες εμπόδισαν ένα άλλο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ένας επίδοξος βομβιστής-καμικάζι, να μπει στο κτίριο, κατά την ίδια πηγή, που διευκρίνισε πως τα εκρηκτικά εξουδετερώθηκαν και ο οδηγός συνελήφθη.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας έκανε λόγο για τρία οχήματα στην επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν εχθροπραξίες που «διήρκεσαν μια ώρα και είχαν θύματα και στις δύο πλευρές». Κατά την πηγή αυτή, «άγνωστοι ένοπλοι» προσπάθησαν να απελευθερώσουν κρατούμενους που βρίσκονταν στο κτίριο.

Η αλ Κάιντα, γνωστή στην Υεμένη και ως Άνσαρ αλ Σαρία, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι είχε αποτέλεσμα «δεκάδες απώλειες» στις τάξεις των σιιτών ανταρτών· η οργάνωση υποστήριξε επίσης ότι ένα παγιδευμένο όχημα μπήκε στο κτίριο και εξερράγη.

Στο νότιο τμήμα της Υεμένης μαχητές της αλ Κάιντα κατέλαβαν την Τετάρτη κυβερνητικές εγκαταστάσεις στη Ζιντζιμπάρ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Αμπιάν, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο. Η επαρχία είχε ανακαταληφθεί τον Αύγουστο από δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι με την αεροπορική υποστήριξη της αραβικής συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία.