Έπειτα από δεκαετίες ανασκαφών και έρευνας, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν επιτέλους τα ερείπια της βιβλικής πόλης Σόδομα, που σύμφωνα με τις Γραφές καταστράφηκε από τον Θεό, στην περιοχή Tall el-Hammam της Ιορδανίας.

Οι ειδικοί που ερευνούν την περιοχή έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία τεράστια πόλη που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και ταιριάζει πιστά με την βιβλική περιγραφή της πόλης Σόδομα. Σύμφωνα με τη Daily Mail, η πόλη χρονολογείται μεταξύ 3500 και 1540 προ Χριστού και τα ευρήματα δείχνουν να εγκαταλείφθηκε ξαφνικά.

rasxfh2

Οι περισσότερες αναφορές στα Σόδομα και τα Γόμορρα βρίσκονται στο βιβλίο της Γένεσης. Οι δύο περιοχές ήταν βασίλεια στην πεδιάδα του Ιορδάνη ποταμού, βόρεια από τη Νεκρά Θάλασσα και περιγράφονται ως ανθισμένα, καταπράσινα και με πολλά νερά.

Στην Αγία Γραφή χαρακτηρίζονται ως εμπορικό πέρασμα και λόγω του μεγέθους της πόλης, αναφερόταν ως βαριά οχυρωμένη με πύργους και ψηλά χοντρά τείχη. Τα Σόδομα λέγεται ότι καταστράφηκαν από τον Θεό και τους αγγέλους γιατί δεν κατάφεραν να βρουν δίκαιους άνδρες μέσα στα τείχη της πόλης. rasxfh3 rasxfh4

Όλα αυτά τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι το τεράστιο Tall el-Hamaam είναι η περίφημη βιβλική πόλη.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, Steven Collins από το Πανεπιστήμιο Trinity νοτιοδυτικά του Νέου Μεξικού, είπε στο Popular Archaeology ότι το Tall el-Hamaam ήταν μία τεράστια σε μέγεθος πόλη σε σύγκριση με άλλες στην περιοχή την ίδια περίοδο.

Η ομάδα των αρχαιολόγων βρήκε αποδείξεις για μια πόλη με προμαχώνες και χοντρά πλίνθινα τείχη πάχους 5,2 μέτρων και 10 μέτρα ύψος, με πύλες, παρατηρητήρια και τουλάχιστον ένα οδόστρωμα. Κατά τη διάρκεια της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ο τοίχος αυτός αντικαταστάθηκε από ένα τεράστιο προμαχώνα 7 μέτρων με μια επίπεδη κορυφή που απλωνόταν γύρω από την πόλη.

rasxfh1 rasxfh6

Ένα ακόμα στοιχείο που στηρίζει τους ισχυρισμούς είναι ότι η Tall el-Hamaam ξαφνικά εγκαταλείφθηκε σε κάποιο χρονικό σημείο προς το τέλος της Μέσης Εποχής του Χαλκού.

«Το Tall el-Hamaam ταιριάζει με την περιγραφή του χώρου όπου βρισκόταν Σόδομα σύμφωνα με τη Βίβλο, ως η μεγαλύτερη πόλη της εύφορης ανατολικής περιοχής Kikkar. Έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, αν ήθελε κανείς να βρει τα Σόδομα, θα έπρεπε να αναζητήσει την μεγαλύτερη πόλη που υπήρχε στην περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, την εποχή του Αβραάμ. Όταν ερευνήσαμε την περιοχή, το Tall el-Hamaam ήταν μια προφανής επιλογή, δεδομένου ότι ήταν πέντε έως 10 φορές μεγαλύτερο από τις άλλες πόλεις της Εποχής του Χαλκού σε όλη την περιοχή, ακόμη και εκείνες που βρίσκονταν πέρα από τον Ιορδάνη ποταμό» ανέφερε στην Popular Archaeology.

rasxfh5 rasxfh7

Αυτό έχει προταθεί, επειδή οι ερευνητές έχουν βρει μερικά αντικείμενα από την ύστερη φάση της περιόδου του Χαλκού. Η περιοχή παρέμεινε έρημη για περίπου 700 χρόνια και μετά ανακατοικήθηκε, όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα και τα λείψανα ενός οικισμού της Εποχής του Σιδήρου.

rasxfh8

Η ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης περιγράφει πώς ο Θεός κατέστρεψε τους «κακούς αμαρτωλούς» των Σοδόμων με φωτιά και θειάφι, αλλά επέτρεψε, σε περιοχές της πόλης ένας καλός άνθρωπος, να φύγει με την οικογένειά του. Ο Collins δίνει την εξήγηση ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε, ίσως μετά από ένα σεισμό, ενώ άλλοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η ερήμωση έγινε μετά από πτώση αστεροειδούς, που τότε ερμηνεύθηκε ως θεϊκή οργή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.