Tυνήσιοι στρατιώτες σταμάτησαν δύο αυτοκίνητα φορτωμένα με εκρηκτικά που έρχονταν από τη Λιβύη και κατέσχεσαν όπλα και έγγραφα που έφεραν το σύμβολο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, καθώς τα μέτρα ασφαλείας έχουν αυξηθεί έπειτα από δύο μεγάλες επιθέσεις που σημειώθηκαν φέτος, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Τον περασμένο μήνα, οι τυνησιακές αρχές είχαν προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης βομβιστικών επιθέσεων με αυτοκίνητα στην Τύνιδα και απαγόρευσαν την κυκλοφορία σε τμήματα της πόλης αφού έλαβαν σχετικές πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι αρχές δήλωσαν πως τρία ύποπτα οχήματα εντοπίστηκαν χθες μετά τη διέλευσή τους από τα σύνορα και στρατιώτες άνοιξαν πυρ για να τα σταματήσουν. Δύο σταμάτησαν και το τρίτο διέφυγε πίσω προς τα σύνορα με τη Λιβύη.

«Ο στρατός εξουδετέρωσε τα αυτοκίνητα βόμβες, τα οποία είχαν ρυθμιστεί να πυροδοτηθούν, ένα με ζώνη με εκρηκτικά, το άλλο με εκρηκτικά ρουκετών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε πως στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των οχημάτων ώστε να αποτρέψουν την επιστροφή τους στη Λιβύη. Ανακάλυψαν επίσης δέκα Καλάσνικοφ, πυραυλοκίνητες χειροβομβίδες, εκρηκτικά, λιβυκές κάρτες τηλεφώνου και έγγραφα.

Οι τυνησιακές αρχές έχουν τεθεί σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής από τον Μάρτιο, όταν ένοπλοι ισλαμιστές σκότωσαν 21 τουρίστες σε επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο στην Τύνιδα. Τον Ιούνιο, 38 εξεγερμένοι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε μια παραλία ξενοδοχείου στη Σους.

Το Ισλαμικό Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση που ελέγχει τμήματα του Ιράκ και της Συρίας, ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις. Αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι επιτιθέμενοι είχαν εκπαιδευθεί σε στρατόπεδα τζιχαντιστών πέρα από τα σύνορα με τη Λιβύη.

Τον περασμένο Ιούλιο η τυνησιακή κυβέρνηση άρχισε να κατασκευάζει ένα τείχος κατά μήκος των συνόρων της με τη Λιβύη προκειμένου να σταματήσει τη διέλευση ισλαμιστών από τα σύνορα με τη Λιβύη, όπου το Ισλαμικό Κράτος έχει θέσει υπό τον έλεγχό του εδάφη εν μέσω χάους.