Την ικανοποίησή της για την απόφαση της σημερινής συνόδου των υπουργών Εσωτερικών να εγκρίνει την πρόταση για μετεγκατάσταση επιπλέον 120.000 προσφύγων τα επόμενα δύο χρόνια εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω ανακοίνωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιτροπής:

«Σήμερα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών έλαβαν μια σημαντική απόφαση να μετεγκατασταθούν 120.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλα κράτη μέλη που επηρεάζονται άμεσα από το πρόβλημα των προσφύγων, σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων από τότε που η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της. Η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες που ανέλαβαν όλα τα κράτη μέλη έτσι ώστε να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα, και χαιρετίζει ιδίως την ακούραστη δουλειά της λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Μετά την απόφαση αυτή, η ΕΕ είναι τώρα σε θέση να μεταφέρει συνολικά 160.000 άτομα που έχουν σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Η Επιτροπή και οι οργανισμοί της ΕΕ θα διοργανώσουν από κοινού με τα κράτη μέλη τον αναγκαίο συντονισμό για την εφαρμογή του μηχανισμού επί τόπου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε με συνέπεια και συνέχεια για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα. Η μετεγκατάσταση είναι μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης. Οι υπουργοί Εσωτερικών τώρα αναμένεται να προχωρήσουν στις άλλες προτάσεις που υπεβλήθησαν από την Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των ασφαλών χωρών καταγωγής και την περαιτέρω μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου, κατά το επόμενο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, τα βασικά αίτια της κρίσης των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αύριο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν τις άμεσες δράσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της αστάθειας στην περιοχή μας, και τις πιέσεις των προσφύγων στις γειτονικές χώρες.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και τα 28 κράτη μέλη ».