Η αστυνομία της Κροατίας ανακοίνωσε σήμερα πως απαγόρευσε την κυκλοφορία στους δρόμους που οδηγούν σε επτά συνοριακά περάσματα με τη Σερβία. «Το μέτρο είναι σε ισχύ μέχρι νεωτέρας», ανέφερε ανακοίνωση την Αρχών την ώρα που η χώρα γίνεται το νέο επίκεντρο του προσφυγικού δράματος που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη.

Ουγγρικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα της χώρας με την Σερβία στοίχισαν τη ζωή σε έναν πρόσφυγα.

Μετά τη σκληρή στάση της Ουγγαρίας που ύψωσε φράχτες στα σύνορα της-και πλέον άρχισε να ορθώνει φράχτη και στα σύνορά της με την Κροατία- και αντιμετώπισε τους πρόσφυγες με βαριά οπλισμένους αστυνομικούς και χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού, το προσφυγικό κύμα στράφηκε προς την Κροατία για να συνεχίσει το ταξίδι του προς τους κύριους προορισμούς του, τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

Ωστόσο η κατάσταση γίνεται έκρυθμη και εκεί και είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές χάους που επικράτησαν με πρόσφυγες και μετανάστες να πηδούν στα τρένα από τα ανοιχτά παράθυρα για να φύγουν για Σλοβενία ή Αυστρία.

Η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία και στο συνοριακό πέρασμα στην πόλη Tovarnik, το σημείο από όπου το τελευταίο διήμερο περνούσαν οι πρόσφυγες από τη Σερβία. Σύμφωνα με την αστυνομία, 11.003 άνθρωποι πέρασαν στην Κροατία από την Τετάρτη.

Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ranko Ostojic είχε δηλώσει χθες πως η Κροατία θα έκλεινε τα σύνορά της με τη Σερβία αν περνούσαν 8000 άνθρωποι τη μέρα, τονίζοντας πως η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί επιπλέον μετανάστες.

Η Σερβία πάντως έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια σε περίπτωση που η Κροατία εφαρμόσει το κλείσιμο των συνόρων.

Την ίδια ώρα η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων στην κύρια γραμμή που συνδέει τη χώρα με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα ενώ σταμάτησαν κι ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.

Συνάντηση Παυλόπουλου- Αβραμόπουλου σήμερα για το προσφυγικό

Το θέμα της προσφυγικής κρίσης θα συζητήσουν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 2 το μεσημέρι

Με Συνόδους επιχειρεί να διαχειριστεί το πρόβλημα η ΕΕ

Τώρα πλέον που το προσφυγικό ζήτημα γιγαντώνεται και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί να περιπλανώνται στην καρδιά της Ευρώπης, τώρα που, σύμφωνα με τα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης, ένας πρόσφυγας έχει πέσει νεκρός σε συγκρούσεις με την κροατική αστυνομία στα σύνορα με τη Σερβία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξυπνά τρόπον τινά από τον λήθαργό της. Συγκαλεί έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη το μείζον θέμα των προσφυγικών ροών θα συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ σε Σύνοδο Κορυφής.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ανακοίνωση που ακολούθησε την ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου χθες, χαιρέτισε την υπερψήφιση της πρότασης για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία και ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για την άμεση αντίδρασή του. «Το μονοπάτι είναι πλέον στρωμένο για το Συμβούλιο για να εγκρίνει την πρότασή μας», αναφέρει η ανακοίνωση, καλώντας τα κράτη μέλη να λάβουν τις «αναγκαίες αποφάσεις» στο έκτακτο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 22 Σεπτεμβρίου.

croatias3 croatias1 croatias2 croatias4 croatias5 croatias6 croatias8 croatias9 croatias10 croatias7 Croatian police stand guard in front of migrants at the train station in Tovarnik