Τις πρώτες πρωινές ώρες κατασβήστηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, χθες, στο Φυσικό Πάρκο και καταφύγιο πτηνών Χούτοβο Μπλάτο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των θηροφύλακων και των κατοίκων του δήμου Τσάπλινατης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης .

«Η φωτιά σβήστηκε μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες. Συγχαρητήρια αξίζουν στα μέλη της πυροσβεστικής υπηρεσίας του δήμου Τσάπλινα, που έφθασαν αμέσως στην περιοχή» δήλωσε ο διευθυντής της δημόσιας επιχείρησης Πάρκο Φύσης Χούτοβο Μπλάτο, Νίκολα Ζόβκο.

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε, ήταν ότι η περιοχή είναι δυσπρόσιτη, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Ευτυχής συγκυρία ήταν ότι δεν έπνεαν άνεμοι στην περιοχή, ανέφερε και πρόσθεσε ότι με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις δεν προκλήθηκε μεγάλη ζημιά.

Το Χούτοβο Μπλάτο είναι καταφύγιο πουλιών και φυσικό πάρκο στο νότιο τμήμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με ποικιλία φυτών υγροτόπων.

Το Διεθνές Συμβούλιο για την Προστασία των Πτηνών συμπεριέλαβε τον προστατευόμενο βιότοπο στον κατάλογο των σημαντικών οικοτόπων πτηνών, επειδή το συγκεκριμένο καταφύγιο είναι το μεγαλύτερο του είδους σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, τόσο όσον αφορά το μέγεθος όσο και την ποικιλομορφία.

Πυρκαγιά μεγάλων διαστάσεων προκάλεσε σημαντική καταστροφή στο Χούτοβο Μπλάτο το 2011 και πρόβλημα αποτελεί η μείωση της ροής των υδάτων, λόγω έργων που υλοποιούν οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για την εκτροπή νερού από τους παραποτάμους του Νερέτβα.