Έως και 30.000 άνθρωποι εμπλέκονται στο παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών από χώρες του τρίτου κόσμου στην Ευρώπη, δήλωσε ο υποδιευθυντής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) σε μέσα ενημέρωσης της Τσεχίας χθες.

Η προσοχή των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών στράφηκε στους διακινητές μετά την ανακάλυψη των σορών 71 μεταναστών από τη Συρία σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας την περασμένη εβδομάδα. Πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

Ο Όλντριχ Μαρτίνου, υποδιευθυντής της Europol, δήλωσε στον τσεχικό ραδιοφωνικό σταθμό Impuls ότι σχεδόν 30.000 πρόσωπα ενέχονται στην διακίνηση μεταναστών και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, διεξάγονται περίπου 1.400 έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια για πολλούς από τους ανθρώπους αυτούς». Οι αριθμοί αυτοί είναι ταυτόσημοι με εκείνους στους οποίους αναφέρθηκε μιλώντας σε ΜΜΕ της Βρετανίας ο διευθυντής της Europol Ρομ Γουάινραϊτ νωρίτερα χθες.

Την τελευταία εβδομάδα έχουν γίνει 10 συλλήψεις στην Ιταλία, 3 στη Λιβύη και 4 χθες στην Τουρκία στο πλαίσιο ερευνών για θανάτους προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα 15 φερόμενοι ως διακινητές συνελήφθησαν από άνδρες του ισπανικού Λιμενικού Σώματος, ενώ έξι φερόμενοι ως διακινητές συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο καθώς 310.000 άνθρωποι διέπλευσαν τη Μεσόγειο και έφθασαν στις ακτές χωρών της ΕΕ ως τα τέλη Αυγούστου, κατά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Frontex) κάνει από τη δική του πλευρά λόγο για 340.000 αφίξεις ως τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με την UNHCR, πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν σε κράτη μέλη της ΕΕ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.