Είναι μια μικρή ακτίδα ελπίδας μέσα στην επιτομή της ανθρωπιστικής καταστροφής που παρακολουθεί η Ευρώπη να συντελείται στην «καρδιά» της.

Ανάμεσα σε χαρτόκουτα και κουβέρτες διάσπαρτες στον διεθνή σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης όπου χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν σε τραίνα κυρίως προς τη Γερμανία, δύο νεογέννητα απολαμβάνουν την αγκαλιά των μητέρων τους, αγνοώντας την τραγωδία που εκτυλίσσεται γύρω τους.

Το ένα κοριτσάκι- που σύμφωνα με τη Daily Mail, γεννήθηκε πριν από τέσσερις ημέρες και θα ονομαστεί Sadan, που σημαίνει «καταφύγιο»- γεννήθηκε στην υπόγεια διάβαση δίπλα στον σταθμό Keleti της ουγγρικής πρωτεύουσας, όπου οι γονείς της περιμένουν να ανέβουν στο τραίνο με προορισμό μια καλύτερη και ασφαλέστερη ζωή στην Ευρώπη.

baby01

Λίγα μέτρα μακριά, στην αγκαλιά της μαμάς της κοιμάται και η νεογέννητη Shems, που γεννήθηκε χθες μέσα στο χάος και την αγωνία των προσφύγων που κατακλύζουν την ουγγρική πρωτεύουσα.

Το κοριτσάκι- το όνομά της σημαίνει ελπίδα και ήλιος- χρειάστηκε να αντικρίσει για πρώτη φορά τον κόσμο μέσα σε έναν βρώμικο χώρο του υπογείου της Βουδαπέστης καθώς το ασθενοφόρο αρνήθηκε να μεταφέρει τη μητέρα του στο νοσοκομείο.

baby02

Χθες βράδυ η μικρή και η μητέρα της πήραν την πολυπόθητη άδεια να επιβιβαστούν σε τραίνο για τη Γερμανία όπου, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, θα τους δοθεί και η απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

«Ήταν μια υπέροχη στιγμή αλλά στεναχωρήθηκα που έγινε μέσα σε ένα τόσο απαίσιο μέρος», είπε στην εφημερίδα Sun ένας εθελοντής της  Migration Aid που βοήθησε να γεννηθεί η Shems.

Τα δύο νεογέννητα έρχονται να προστεθούν στους 2000 εξαντλημένους και πεινασμένους πρόσφυγες που έστησαν αυτοσχέδιες εστίες μέσα στο σταθμός ενώ περιμένουν να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν στα τραίνα. Οι ουγγρικές αρχές τους μπλοκάρουν με το επιχείρημα πως δεν έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα.