Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι και τον ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ιδιωτική του κατοικία του μεγάρου Παλάτσο Γκρατσιόλι, στην ιταλική πρωτεύουσα.

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης, τα οικονομικά μέτρα ύψους 40 δισ. ευρώ που η κυβέρνηση πρόκειται να παρουσιάσει επισήμως την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, τις τελευταίες ημέρες οι σχέσεις του Μπερλουσκόνι με τον υπουργό οικονομικών του έχουν εκτραχυνθεί. Ο ιταλός πρωθυπουργός ζητά να συνδυαστεί η οικονομική εξυγίανση με μια έστω και περιορισμένη μείωση των φόρων την οποία έχει υποσχεθεί εδώ και δύο χρόνια στους ιταλούς. Ο Τρεμόντι, από την μεριά του, επιμένει ότι «εργάζεται για ένα σοβαρό πρόγραμμα εξυγίανσης, προς το συμφέρον της χώρας».

Τόσο σχολιαστές της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, όσο και εκείνοι της Κοριέρε Ντέλα Σέρα, τονίζουν ότι ο το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ο υπερυπουργός οικονομικών της κυβέρνησης… σκέφτηκε πολύ σοβαρά να παραιτηθεί.

Η όλη κατάσταση περιπλέκεται και από την στάση της Λέγκας του Βορρά, η οποία ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Τρεμόντι σήμερα παίρνει σαφώς αποστάσεις και ζητά να μην πληγούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην αυξηθεί η συντάξιμη ηλικία.

«Δεν σας κρύβω ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει», δήλωσε το πρωί στους δημοσιογράφους ο ηγέτης της Λέγκας και υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές Ουμπέρτο Μπόσι.

Σήμερα το απόγευμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί νέα, διευρυμένη σύσκεψη με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση του μεγιστάνα-πρωθυπουργού και το βράδυ, μια ακόμη συνάντηση, με τους υπουργούς, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από κυβερνητικούς κύκλους ο Τζούλιο Τρεμόντι επιθυμεί, μεταξύ άλλων να αυξήσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας από το 19% στο 20%, να μειώσει τον ετήσιο προϋπολογισμό του κοινοβουλίου, της προεδρίας της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει στην απλούστευση του φορολογικού συστήματος.

Θεωρείται πολύ πιθανό να υιοθετηθούν τρεις μόνο φορολογικές κλίμακες, που θα αντιστοιχούν στο 10%, το 20% και το 30% του εισοδήματος των φορολογουμένων.

‘Έχει τεθεί επίσης επί τάπητος το θέμα πιθανής απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να περιορίσει στο ελάχιστο το πολιτικό κόστος των μέτρων, ελπίζοντας ότι το 2012, θα μπορέσει, πιθανότατα, να παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, χωρίς να έχει δυσαρεστήσει στο μεταξύ το εκλογικό σώμα με ακραίες περικοπές.

Το λογιστήριο του ιταλικού κράτους (Corte dei Conti) όμως σε σημερινή του παρέμβαση τονίζει ότι «τα μέτρα θα είναι πολυσύνθετα, με ουσιαστικές επιβαρύνσεις. Η ανάγκη περιορισμού των δημοσίων δαπανών, αφορά, μεσοπρόθεσμα, τόσο την βιωσιμότητα του χρέους στο πεδίο των αγορών, όσο και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων».