Εξακομματική (!) κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν αριστερά κόμματα αλλά όχι οι ευρωσκεπτικιστές «Αληθινοί Φινλανδοί» σκοπεύει να σχηματίσει  ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούρκι Κατάινεν, όπως  μετέδωσε σήμερα ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός YLE.

Ο αποκλεισμός των «Αληθινών Φινλανδών» θεωρείται πως περιορίζει την πιθανότητα η Φινλανδία να υιοθετήσει κριτική στάση στις πολιτικές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου νέου πακέτου διάσωσης στην Ελλάδα.

Η μη συμμετοχή των «Αληθινών Φινλανδών» στη νέα κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό της συντηρητικής «Εθνικής Συμμαχίας», αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση του νέου πακέτου προς την Ελλαδα, για το οποίο ο ηγέτης του κόμματος έχει εκφράσει τις ενστάσεις του.

Τα έξι κόμματα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση είναι η Εθνική Συμμαχία, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, οι Πράσινοι, οι Χριστιανοδημοκράτες, το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα και η Αριστερή Συμμαχία, σύμφωνα πάντα με το YLE.

Ο Κατάινεν επιχείρησε μετά τις εκλογές του Απριλίου να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιθανούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για τα σχέδια διάσωσης των ευρωπαϊκών χωρών και για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα.