Η ιστορία έχει δείξει ότι οι κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά, όπως πρόσθεσε, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) είναι ανοιχτό σε όλες τις εκδοχές.

«Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τις περιόδους συνασπισμών της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να δείξουμε ότι οι συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή τη θέση», δήλωσε ο Νταβούτογλου σε συνεδρίαση αξιωματούχων του AKP στην Άγκυρα.

«Ωστόσο με την τρέχουσα πολιτική εικόνα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστικές λύσεις είναι το AKP (…) Είμαστε ανοιχτοί σε οποιοδήποτε σενάριο βάσει των τελευταίων εξελίξεων», σημείωσε.

Αντιθέτως ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε σήμερα ότι είναι ανοιχτός σε όλες τις εκδοχές για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού που θα αφήνει εκτός το AKP και σημείωσε ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει να παραμείνει εντός των συνταγματικών του ορίων.

Το HDP κατάφερε να πάρει υψηλότερο ποσοστό από το 10% που απαιτείτο για να εισέλθει στο τουρκικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά και εμπόδισε το κυβερνών AKP, το οποίο έχει ιδρύσει ο Ερντογάν, να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είχε για περισσότερο από μια δεκαετία.

Λόγω του εκλογικού αποτελέσματος, το AKP θα πρέπει να αναζητήσει έναν εταίρο για να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού ή να κυβερνήσει μόνο του σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Αν αποτύχει στην μία ή την άλλη περίπτωση, η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Το να συρθεί η Τουρκία αμέσως σε συζητήσεις για πρόωρες εκλογές δεν βοηθάει. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία οφείλει να συνεχίσει τον δρόμο της για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού», δήλωσε ο Ντεμιρτάς σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η πόρτα του HDP είναι ανοιχτή στα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημείωσε, αλλά απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο σύναψης ενός συνασπισμού με το AKP.

«Δεν έχουμε προσωπική έχθρα με τον πρόεδρο Ερντογάν», πρόσθεσε εξάλλου. «Ένας πρόεδρος που παραβιάζει το Σύνταγμα και παραβιάζει τον νόμο και την δικαιοσύνη θα επικρίνεται πάντα από εμάς», σημείωσε.

Ωστόσο σε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ιδιαίτερα στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

«Ως HDP είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και να παραμερίσουμε την ανταγωνιστικότητα της προεκλογικής περιόδου για την ειρήνη», σημείωσε.

Ο Ντεμιρτάς πρόσθεσε εξάλλου ότι ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι έτοιμος να απευθύνει ένα αίτημα για αφοπλισμό και ότι η ειρηνευτική διαδικασία με την οργάνωσή του θα πρέπει να επιταχυνθεί.

Το HDP, το οποίο έχει επισκεφθεί τον Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί φυλακή Ιμραλί, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών προσπαθειών που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να κάνει άλλη μια επίσκεψη τις ερχόμενες ημέρες.

«Ως HDP συναισθανόμαστε την ευθύνη μας να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία από εκεί που έμεινε και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε κι άλλα», κατέληξε ο Ντεμιρτάς.