O ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα ενεργήσει με σωφροσύνη και αποφασιστικότητα για να αποφύγει το πέρασμα οποιουδήποτε από τα σύνορά της κατά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζουν για την ερχόμενη εβδομάδα οι Παλαιστίνιοι κατά μήκος των συνόρων.

«Όπως και οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο έτσι και το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να περιφρουρήσει και να υπερασπιστεί τα σύνορά του. Έτσι οι οδηγίες μου είναι σαφείς, να ενεργήσουμε με σωφροσύνη αλλά παράλληλα με την αναγκαία αποφασιστικότητα για την προστασία των συνόρων μας, των κοινοτήτων και των πολιτών μας που ζουν εκεί», δήλωσε στην διάρκεια ομιλίας του ο κ. Νετανιάχου.

Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα όταν ισραηλινά στρατεύματα απαγόρευσαν σε χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ για να περάσουν προς τη Συρία, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι προγραμματίζουν παρόμοια συγκέντρωση την Κυριακή, ως απάντηση σε ένα κάλεσμα μέσω του Facebook που προτείνει να διασχίσουν τα σύνορα του Ισραήλ κατά την 44η επέτειο της έναρξης του λεγόμενου Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε την ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Λωρίδα της Γάζας, την Δυτική Όχθη και τα Υψώματα του Γκολάν.