Μήνυση κατά του σοφέρ της για βιασμό κατέθεσε μία γυναίκα στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να οδηγούν αυτοκίνητο, σύμφωνα με δημοσίευμα του τοπικού Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Okaz, η επιχειρηματίας κατήγγειλε πως ο σοφέρ της εκμεταλλεύτηκε το πέρασμά τους από τη βιομηχανική ζώνη της πόλης Μεντίνα για να σταματήσει το αυτοκίνητο και να την βιάσει υπό την απειλή περιστρόφου.

Ο οδηγός τους αυτοκινήτου συνελήφθη.

Το περιστατικό συμπίπτει με την εκστρατεία υπέρ της άρσης της απαγόρευσης που ισχύει για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά την οδήγηση αυτοκινήτου στη Σαουδική Αραβία.

Ακτιβίστριες κάλεσαν τις γυναίκες να πάρουν στα χέρια το τιμόνι του αυτοκινήτου στις 17 Ιουνίου.

Είχε προηγηθεί η κράτηση- και αποφυλάκιση- μιας γυναίκας η οποία είχε συλληφθεί επειδή ανέβασε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που έδειχνε την ίδια να οδηγεί.

Οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να απασχολήσουν έναν σοφέρ ή, εάν δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, να εξαρτώνται από την καλή θέληση των ανδρών της οικογενείας τους.

Οι ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών τονίζουν ότι κανείς νόμος δεν απαγορεύει στη Σαουδική Αραβία στις γυναίκες να οδηγούν, αφού η απαγόρευση βασίζεται σε φετβά, ένα θρησκευτικό διάταγμα με βάση τη δογματική ερμηνεία του Ισλάμ που προβλέπει τον διαχωρισμό των δύο φύλων.