Η γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ θα επισκεφθεί την Δευτέρα την Μπραζίλια για να παρουσιάσει στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ανακοίνωσε η πρεσβεία της Γαλλίας στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Θα πρόκειται για το πρώτο ταξίδι της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας σε μια μεγάλη αναδυόμενη χώρα, στο πλαίσιο μιας περιοδείας η οποία πρόκειται να συμπεριλάβει επίσης την Κίνα και την Ινδία.

Η κα Λαγκάρντ θα παρακαθίσει σε δείπνο το οποίο θα της παραθέσει ο βραζιλιάνος ομόλογός της Γκίντου Μάντεγκα ενώ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας Αλεσάντρε Τομπίνι.

Η γαλλίδα υπουργός θεωρείται η επικρατέστερη υποψήφια για να διαδεχθεί το συμπατριώτη της Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος διώκεται στη Νέα Υόρκη για απόπειρα βιασμού και παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ.

Η ομάδα που αποτελεί τις πέντε κυριότερες αναδυόμενες οικονομίες, η λεγόμενη BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) έχει επικρίνει την επιμονή των Ευρωπαίων να διατηρήσουν τη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, όμως δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία ώστε να παρουσιάσει μια κοινή υποψηφιότητα.

Η Μπραζίλια υποστηρίζει ότι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να αναλάβουν σημαντικότερο ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά δεν τάσσεται υπέρ κάποιας υποψηφιότητας. Η επιλογή της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον ο ή η υποψήφιος «συμφωνεί με τις απόψεις μας», εξήγησε ο Μάντεγκα.

Η χώρα δεν τοποθετείται επίσημα υπέρ της υποψηφιότητας Λαγκάρντ αλλά ούτε και του διευθυντή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς. Ο τελευταίος αναμένεται να επισκεφθεί την Μπραζίλια την Τετάρτη, ανέφεφε το βραζιλιάνικο υπουργείο Οικονομικών.