Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστηρίξει τους λίβυους εξεγερμένους για όσο διάστημα το επιθυμούν οι ίδιοι.

Σε αυτή την επίσκεψη η Άστον εγκαινίασε ένα γραφείο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη χώρα, ενώ πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη τόσο υψηλόβαθμου αξιωματούχου στη Βεγγάζη.

Επιπλέον, η Κάθριν Άστον, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο «Καντάφι πρέπει να αποχωρήσει» και πρόσθεσε: «Είμαι απολύτως ξεκάθαρη: η προστασία των αμάχων είναι πρωταρχικής σημασίας. Ήδη έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι».

Ωστόσο, η Άστον αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι εξεγερμένοι, ως «έναν συνομιλητή», ενώ αντίθετα η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Κατάρ και η Γκάμπια το έχουν αναγνωρίσει ως το μοναδικό νόμιμο συνομιλητή της Λιβύης.

Τέλος επεσήμανε ότι «το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πίεση που ασκούμε στο καθεστώς» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να υποστηρίξουμε (την εξέγερση) όχι μόνο τώρα, αλλά για όσο διάστημα επιθυμεί ο λαός της Λιβύης να είμαστε παρόντες».