Ο Ντάνιελ Ντόμσαϊτ-Μπεργκ, γερμανός ακτιβιστής ο οποίος μέχρι τον περασμένο χρόνο διετέλεσε ένας εκ των δύο εκπροσώπων του WikiLeaks, καταγγέλλει ότι ο ιδρυτής του Τζούλιαν Ασάνζ απαιτούσε οι εργαζόμενοι στον ιστότοπο να υπογράφουν «εμπιστευτικές συμφωνίες» απειλώντας τους με πρόστιμα ύψους μέχρι και 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

«Ο WikiLeaks έχει γίνει ό,τι απεχθάνεται: ένας καταπιεστικός οργανισμός, ο οποίος χρησιμοποιεί δεσμευτικά συμβόλαια για να φιμώνει το προσωπικό του, καλλιεργώντας την αδιαφάνεια και την ανευθυνότητα» αναφέρει ο Ντόμσαϊτ-Μπεργκ σε e-mail του.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ασάνζ, ο οποίος αποχώρησε και έγραψε ένα διόλου κολακευτικό για τον Ασάνζ βιβλίο, είπε ότι «λυπάται για όλους εκείνους τους νέους υπαλλήλους που δεν είχαν ιδέα πού έμπλεκαν», και παράλληλα δήλωσε μετανιωμένος που βοήθησε στο στήσιμο της συγκεκριμένης σελίδας.

Ο Ασάνζ απαιτούσε οι επίδοξοι εργαζόμενοι σε αυτόν, αλλά και οι εθελοντές, να υπογράφουν ένα τρισέλιδο συμβόλαιο, με το οποίο θα δεσμεύονταν να μην αποκαλύπτουν πληροφορίες για τον WikiLeaks χωρίς άδεια.