Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε σήμερα περιουσιακά στοιχεία και τραπεζικούς λογαριασμούς, αξίας άνω των 600 εκατ. ευρώ και συνέλαβε επτά υπόπτους στη Ρώμη και στη Νάπολη, στα πλαίσια μίας μεγάλης κλίμακας επιχείρηση κατά μίας συμμορίας της Καμόρα, της ναπολιτάνικης μαφίας.

Στα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται «περίπου 900 οικόπεδα κι ακίνητα, 23 επιχειρήσεις και 200 τραπεζικούς λογαριασμούς», καθώς και πολυτελή αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ανήκοντα στην οικογένεια Μαλάρντο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ο Φελιτσιάνο Μαλάρντο, ύποπτος ως «αφεντικό» της συμμορίας.
Το νέο τούτο κτύπημα, που έφερε την κωδική ονομασία «Caff macchiato» (Καφές με μία σταγόνα γάλα), σε υπόμνηση της εμπλοκής της οικογένειας στην λίαν επικερδή διανομή του καφέ στην αγορά, κατάφερε ένα καίριο πλήγμα στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της συμμορίας Μαλάρντο, που διευθύνονταν από μία ασφαλιστική εταιρεία που συνδεόταν με την κύρια κατοικία του αφεντικού της οικογένειας.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, τα μικρόφωνα που είχαν τοποθετήσει οι διωκτικές αρχές οδήγησαν στην αποκάλυψη πως η συμμορία Μαλάρντο πειθανάγκαζε τα καφενεία της περιοχής να σερβίρουν μία συγκεκριμένη μάρκα καφέ, της οποίας τη διανομή είχε αναλάβει συγγενής του Φελιτσιάνο Μαλάρντο.

Οι συναφείς δραστηριότητες της συμμορίας κάλυπταν ένα μεγάλο ριπίδι κερδοφόρων απασχολήσεων, που ξεκινούσαν από «τον έλεγχο ολόκληρων οικονομικών τομέων που συνδέονται με την παραγωγή και τη διακίνηση του καφέ και έφθαναν έως τις βρώμικες δραστηριότητες των παράνομων στοιχημάτων και της εμπορίας ποτών και φαρμακευτικών ειδών», τόνισε η αστυνομία.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η συμμορία είχε ιδρύσει «μία πανσπερμία από επιχειρήσεις και μεσιτικά γραφεία» γύρω από τη Ρώμη. Περίπου 230 οικόπεδα και εργοτάξια κατασχέθηκαν στην περιοχή στα πλαίσια των ερευνών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι χαιρέτησε την «αξιόλογη επιχείρηση»: «η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε συμμορία μας επιτρέπει να τη κτυπήσουμε κατευθείαν στην καρδιά της και να δώσουμε να καταλάβουν πως το έγκλημα δεν αποφέρει κέρδη», σχολίασε ο ίδιος.