Το Όσλο αρνήθηκε να χορηγήσει άσυλο στην «αισθησιακή» Ουκρανή, πρώην νοσοκόμα του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, Γκαλίνα Κολοτνίτσκα.

Την αποκάλυψη έκανε η ταμπλόιντ εφημερίδα «Verdens Gang» στον ιστότοπό της, ενώ μέχρι στιγμής καμία επίσημη πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία, καθώς η κυβέρνηση οφείλει να κρατά απόρρητες τις πληροφορίες σχετικά με τις περιπτώσεις ιδιωτών.

Σύμφωνα με την ταμπλόιντ, η οποία επικαλείται πολλές πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζει, οι νορβηγικές αρχές που είναι αρμόδιες για θέματα μετανάστευσης απέρριψαν την αίτηση χορήγησης ασύλου της πρώην νοσοκόμας του Καντάφι, αλλά η 38χρονη από την Ουκρανία εξακολουθεί να βρίσκεται στη χώρα.

Την περασμένη Πέμπτη οι νορβηγικές υπηρεσίες της Ασφάλειας επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο την πληροφορία ότι η Κολοτνίτσκα ζήτησε άσυλο στη Νορβηγία.

Τα επίσημα στοιχεία του νορβηγικού εθνικού γραφείου μετανάστευσης δείχνουν ότι οι πιθανότητες να χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία σε πολίτη της Ουκρανίας είναι πάρα πολύ λίγες: πέρυσι απορρίφθηκαν και οι 9 αιτήσεις που έγιναν από Ουκρανούς για τη χορήγηση ασύλου.

Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στην Κολοτνίτσκα μετά την αποκάλυψη διπλωματικών τηλεγραφημάτων του 2009 από τον ιστότοπο WikiLeaks, στα οποία αναφερόταν ότι ο Μουάμαρ Καντάφι δεν μπορούσε να ταξιδέψει χωρίς να έχει δίπλα του αυτήν τη γυναίκα, η οποία περιγράφεται ως «μια αισθησιακή ξανθιά».

Η πρώην νοσοκόμα του λίβυου ηγέτη, η οποία έχει μια κόρη, επέστρεψε στην Ουκρανία το Φεβρουάριο λόγω της βίας στη Λιβύη, έπειτα από πολλά χρόνια που είχε περάσει στο πλευρό του Καντάφι.

Το Μάρτιο, το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ μετέδωσε ότι η κα Κολοτνίτσκα μετακόμισε σε άγνωστη τοποθεσία καθώς από τότε που επέστρεψε από την Τρίπολη στην Ουκρανία παρενοχλούνταν συνέχεια από δημοσιογράφους που συγκεντρωνόντουσαν μπροστά από το διαμέρισμά της κοντά στο Κίεβο.