Την τελευταία δεκαετία οι ΗΠΑ είχαν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εντοπίσουν το νούμερο ένα καταζητούμενο τρομοκράτη στον κόσμο, τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η εξόντωσή του ήρθε την περασμένη εβδομάδα και το ποσό που χρειάστηκε να ξοδέψουν οι ΗΠΑ στο κυνήγι του τρομοκράτη προκαλεί ίλιγγο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να δώσουν το ποσό-μαμούθ των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να πετύχουν το σκοπό τους.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, έστησαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έναν τεράστιο και πανάκριβο όπως αποδείχτηκε, μηχανισμό άμυνας και επίθεσης, που περιελάμβανε ένα δαιδαλώδες δίκτυο αποτελούμενο από μυστικές υπηρεσίες, συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου και για τον οποίο χρειάστηκε να επιστρατευτούν πάνω από 150.000 άτομα, κυρίως στρατιώτες.

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων έγινε με δάνεια και τα επιτόκιά τους πρόσθεσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ξοδεύουν χρήματα για ανάλογους σκοπούς. Οι επιχειρήσεις σε Ιράκ και Αφγανιστάν στοίχισαν 1,4 τρισ. δολάρια, φτάνοντας μέχρι και το 5% του ΑΕΠ το 2008.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, αντιλαμβανόμενος τη σημασία της οικονομίας και τη δυνατότητά του να την κατευθύνει, είχε σημειώσει σε μήνυμα του το οποίο μεταδόθηκε το 2004, την πρόθεσή του να συνεχίσει «την πολιτική της αιμορραγίας της Αμερικής μέχρι τη χρεωκοπία της.