Ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε έκθεση κόλαφο για τη Σρι Λάνκα, όπου χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2009 στο τέλος της σύγκρουσης μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Τίγρεων Ταμίλ οι οποίοι πιθανώς έπεσαν «θύματα εγκλημάτων πολέμου» και «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανακοίνωσε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διατάξει τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τους θανάτους αυτούς που προκλήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές Ταμίλ αλλά αποφάσισε ότι θα έπρεπε να διενεργηθεί μια «εξέταση» της ανθρωπιστικής δράσης και προστασίας των αμάχων από τον ΟΗΕ κατά το τέλος του πολέμου στη Σρι Λάνκα το 2009.

Η σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και των αυτονομιστών Ταμίλ τελείωσε με ήττα των αυτονομιστών. Στην έκθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες επικρίνουν τον ΟΗΕ γιατί δεν παρείχε επαρκή προστασία στους αμάχους.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «βομβάρδισαν συστηματικά νοσοκομεία στις γραμμές του μετώπου», παρότι το πού βρίσκονταν οι νοσηλευτικές εγκαταστάσεις ήταν γνωστό. «Σκόπιμα» υποτίμησαν τον αριθμό των αμάχων στις εμπόλεμες περιοχές. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον Ιανουάριο έως το Μάιο του 2009. Πολλοί πέθαναν στη σφαγή των τελευταίων ημερών».

Η έκθεση αναφέρει σαφώς ότι η Σρι Λάνκα θα πρέπει να διενεργήσει «πραγματικές έρευνες» για τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις δύο πλευρές.