Επίθεση κατά των εξτρεμιστών που δραστηριοποιούνται στην Αφρική εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με αφορμή την επίθεση της Αλ Σεμπάμπ στην Ουγκάντα που στοίχισε τη ζωή 76 ανθρώπων.

Μιλώντας στο δίκτυο South African Broadcasting Corporation ο Ομπάμα δήλωσε, αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις στην Ουγκάντα την Κυριακή, ότι οργανώσεις όπως η αλ Σεμπάμπ και η αλ Κάιντα θεωρούν την Αφρική ένα μέρος όπου η ζωή είναι «φτηνή» και οι αθώοι μπορούν να δολοφονούνται χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος.

Αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θεωρούν τη ζωή των Αφρικανών πολύτιμη, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος που έχει και ο ίδιος καταγωγή από την Αφρική.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα σημείωσε ότι ο πρόεδρος απευθύνθηκε απευθείας στις οργανώσεις που συνδέονται με την αλ Κάιντα στην Αφρική, καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι από τις πιο ενεργές.

«Εν συντομία, η αλ Κάιντα είναι μια ρατσιστική οργάνωση, η οποία θεωρεί τους μαύρους Αφρικανούς ως κρέας για τα κανόνια και δεν αποδίδει καμιά αξία στην ανθρώπινη ζωή», είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Ο Ομπάμα καυτηρίασε επίσης τη χρονική στιγμή κατά την οποία εξαπολύθηκαν οι επιθέσεις. «Ήταν τόσο τραγικό και ειρωνικό το ότι είδαμε μια έκρηξη όπως αυτή να λαμβάνει χώρα ενώ οι άνθρωποι στην Αφρική γιόρταζαν και παρακολουθούσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο να εξελίσσεται στη Νότια Αφρική», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Από την μια, έχεις ένα όραμα για μια Αφρική σε κίνηση, μια Αφρική που είναι ενωμένη, μια Αφρική που εκσυγχρονίζεται και δημιουργεί ευκαιρίες. Από την άλλη, έχεις το όραμα της αλ Κάιντα και της Σεμπάμπ, καταστροφή και θάνατο. Αυτό νομίζω ότι παρουσιάζει μια πολύ ξεκάθαρη αντίθεση όσον αφορά το μέλλον που οι περισσότεροι Αφρικανοί θέλουν για τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους. Και χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να στηρίξουμε εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν, που αντιτίθενται σε εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν».

Η επίθεση ήταν η πλέον πολύνεκρη στην ανατολική Αφρική μετά από εκείνες της αλ Κάιντα στις πρεσβείες των ΗΠΑ σε Κένυα και Τανζανία το 1998. Ήταν, επίσης, η πρώτη επίθεση που έχει διεξαγάγει ποτέ η αλ Σεμπάμπ εκτός Σομαλίας, σηματοδοτώντας μια δίχως προηγούμενο διεθνοποίηση του 20ετούς Σομαλικού εμφυλίου.