Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και η σύζυγός του Ρόζαλιν πρόκειται να επισκεφθούν την Κούβα την επόμενη εβδομάδα όπου θα συναντηθούν με τον πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, και θα συζητήσουν τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών-Κούβας, δήλωσε μια εκπρόσωπός του χθες.

Στην διάρκεια της επίσκεψης ο Κάρτερ ενδέχεται να θίξει το θέμα του Άλαν Γκρος, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξης για κατασκοπεία διότι παρείχε παράνομα πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε οργανώσεις στην Κούβα.

Ο Κάρτερ σχεδιάζει να φθάσει στην Αβάνα την Δευτέρα και να αναχωρήσει την Τετάρτη, πραγματοποιώντας μια σύντομη επίσκεψη για να αντλήσει πληροφορίες σχετικά “με τις νέες οικονομικές πολιτικές και το επερχόμενο συνέδριο του (Κομμουνιστικού) Κόμματος. . . (καθώς) και να συζητήσει τρόπους για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας”, ανέφερε σχετικό ανακοινωθέν.

Πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κάστρο και «άλλους Κουβανούς αξιωματούχους και πολίτες».

Το ανακοινωθέν προσθέτει ότι η επίσκεψη αποτελεί συνέχεια εκείνης που είχε κάνει ο Κάρτερ στη νήσο τον Μάιο του 2002 και ότι πρόκειται για μια «ιδιωτική, μη κυβερνητική αποστολή υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού Κέντρου Κάρτερ».

Επί των ημερών του στο Λευκό Οίκο ο Κάρτερ είχε αποπειραθεί να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Κούβα, αλλά η νήσος προστέθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην προσπάθεια επανεκλογής του όταν η κυβέρνηση στην Αβάνα επέτρεψε σε περίπου 125.000 ανθρώπους να διαφύγουν με πλεούμενα στις ΗΠΑ το 1980. Τελικά ο Κάρτερ έχασε από το Ρόναλντ Ρέιγκαν στις εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Υπάρχουν φήμες ότι ο Κάρτερ θα παρέμβει στο ζήτημα του Γκρος ώστε να βοηθήσει να αρθεί ένα σημαντικό εμπόδιο στο ενδεχόμενο να σημειωθεί πρόοδος στις διμερείς σχέσεις. Ο Γκρος, 61 ετών, βρίσκεται φυλακισμένος στην Αβάνα από τον Δεκέμβριο του 2009 για το έργο που είχε αναλάβει στο πλαίσιο ενός έργου χρηματοδοτούμενου από την Ουάσινγκτον για την προώθηση «πολιτικής αλλαγής» στην Κούβα. Η Αβάνα θεωρεί το πρόγραμμα μέρος της μακρόχρονης προσπάθειας των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψουν το σύστημα στη νήσο.

Μετά από μια δίκη που διήρκεσε δύο ημέρες, οι δικαστές τον καταδίκασαν σε ποινή κάθειρξης 15 ετών για «τις ενέργειές του εναντίον της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους» της Κούβας. Η Ουάσινγκτον έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά σοβαρή προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων όσο ο Γκρος συνεχίζει να είναι φυλακισμένος στην Κούβα.

Η σύζυγός του Τζούντι Γκρος έχει απευθύνει έκκληση να απελευθερωθεί για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς τόσο η 26χρονη κόρη του όσο και η 88χρονη μητέρα του πάσχουν από καρκίνο.