Σύμφωνα με το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ποσοστά ραδιενέργειας σε μεγαλύτερη του φυσιολογικού ποσότητα στο φρέσκο γάλα και στα μπρόκολα, που προέρχονται από τους νομούς που βρίσκονται κοντά στην πυρηνική μονάδα Νταϊτσί, στη Φουκουσίμα.

Το μολυσμένο με ραδιενέργεια γάλα προερχόταν από το νομό του Ιμπαράκι, ενώ τα μπρόκολα από το νομό της Φουκουσίμα, όπου βρίσκεται η προβληματική πυρηνική μονάδα.

Αμφότεροι οι νομοί ανήκουν στην παραλιακή ζώνη της νήσου Χονσού, που καταστράφηκε από τον ισχυρότατο σεισμό και το πολύ μεγάλο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Η γαλλική κυβέρνηση κατέστησε σήμερα σαφές ότι θα επιδιώξει «να γίνεται ένας συστηματικός έλεγχος», στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στα νωπά προϊόντα της Ιαπωνίας. Ήδη, το Παρίσι διαβίβασε το ανωτέρω αίτημά του στην Επιτροπή των Βρυξελλών, όπως αναγγέλθηκε από το υπουργείο Γεωργίας στο Παρίσι.

Στη Γαλλία, έχουν συστηματοποιηθεί ήδη οι έλεγχοι για την εισαγωγή των ιαπωνικών ψαριών και οστρακοειδών. Εκτιμάται, όμως, ότι μία γενική απαγόρευση εισαγωγής σε αυτό το χρονικό στάδιο θα ήταν άτοπη.

-Στο φρέσκο γάλα και στο σπανάκι, που συλλέγονται σε μικρή απόσταση από την πυρηνική μονάδα στη Φουκουσίμα, έχουν παρατηρηθεί ποσοστά ραδιενέργειας ανώτερα του φυσιολογικού ήδη από το Σάββατο. Κρέας και γαλακοτομικά προϊόντα Ιαπωνίας δεν εισάγονται στη Γαλλία.