Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από το συνταγματάρχη Καντάφι να σταματήσει άμεσα τη χρήση βίας και να παραδώσει την εξουσία, υπογραμμίζοντας πως στην αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι μεγάλες.

«Ο Καντάφι πρέπει να φύγει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λιβύη, που ήταν και το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Σύνοδο Κορυφής των «27».

Οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων «με κάθε μέσο» και τόνισαν ότι το εθνικό μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για την ΕΕ και ότι οι επαφές μαζί του θα συνεχιστούν.

Οι «27» δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής FRONTEX αλλά και να ενισχύσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τις χώρες της Νότιας Μεσογείου που βαδίζουν στην οδό της δημοκρατίας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν σήμερα να μελετήσουν «όλες οι δυνατές περιπτώσεις» για «να προστατευθεί ο πληθυσμός» της Λιβύης, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια «σαφής» νομική βάση και μια υποστήριξη στην περιοχή, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ.

«Με στόχο να προστατευθεί ο πληθυσμός, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν όλες τις δυνατές περιπτώσεις με την προϋπόθεση ότι υπάρχει μια αποδεδειγμένη ανάγκη, μια σαφής νομική βάση και μια υποστήριξη στην περιοχή», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της έκτακτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στη Λιβύη.

«Η ασφάλεια των πολιτών θα πρέπει να διασφαλιστεί με όλα τα αναγκαία μέτρα», κατέληξε ο κ. βαν Ρόμπεϊ.