Θετικό βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίησή της για την ανοιχτή επιστολή που απέστειλε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προς τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Με την κίνηση αυτή, η οποία προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, η Ουκρανία ζητά την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, ανοίγοντας παράθυρο για διπλωματική λύση.
«Χαιρετίζουμε την έκκληση του Προέδρου Ζελένσκι για άμεσες διαπραγματεύσεις και την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Από την πλευρά μας, εξετάζοντας τα γεγονότα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Ουκρανία θέλει ειρήνη, η Ευρώπη θέλει ειρήνη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ανίτα Χίπερ. Σημείωσε, επίσης, ότι πρόκειται για «μία ακόμη έκκληση προς τη Ρωσία να τερματίσει τον παράνομο επιθετικό πόλεμό της».
Όπως είπε, η ουκρανική πλευρά εξακολουθεί να επιδεικνύει τη βούλησή της για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός – πρόταση την οποία έχει αποδεχθεί εδώ και καιρό.
Παράλληλα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υποστήριξε ότι η πραγματικότητα στο πεδίο των συγκρούσεων διαψεύδει τους αρχικούς στόχους της Ρωσίας. «Ο Πούτιν ανέμενε να καταλάβει το Κίεβο μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Τώρα οδεύουμε προς το πέμπτο έτος της παράνομης ρωσικής επιθετικότητας. Αν εξετάσουμε τι έχει επιτύχει η Ρωσία, δεν είναι ιδιαίτερα πολλά», σχολίασε, λέγοντας ότι «η πραγματικότητα επί του πεδίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Πούτιν».
Ερωτηθείσα σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι χώρες της E3 -το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία- επεξεργάζονται σχέδιο συνομιλιών με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, η εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα σενάρια. «Από την πλευρά μας, υποστηρίζουμε την ειρήνη σε κάθε μορφή. Δεν θα τοποθετηθούμε αυτή τη στιγμή ως προς το ποιος θα πρέπει να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή.
Εστιάζουμε στη δική μας θέση, στα αιτήματα και στις προτεραιότητές μας», ανέφερε, παραπέμποντας και στις πρόσφατες τοποθετήσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ κατά την άτυπη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παγκόσμια ελπίδα για ειρήνη: Η Ευρώπη χαιρετίζει το άνοιγμα Ζελένσκι προς Πούτιν για απευθείας διάλογο
Πως η ανοιχτή επιστολή του Ουκρανού προέδρου προς τη Ρωσία αλλάζει τα δεδομένα
Ακούστε το άρθρο
Newsroom
Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google