Η Γαλλία θέλει να δείξει στον κόσμο ότι μετά από εβδομάδες αστάθειας ως προς την αντίδραση της για τα γεγονότα στον αραβικό κόσμο, είναι για άλλη μια φορά σίγουρη για τις θέσεις της ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δυναμική της στην περιοχή.

Δεν είναι η Γαλλία η μόνη ευρωπαϊκή δύναμη που δεν χειρίστηκε με σχέδιο τον αλλαγμένο αραβικό κόσμο αλλά με την ειδική σχέση που έχει με τις χώρες αυτές αλλά και το σεβασμό που κέρδισε με τη στάση της στον πόλεμο του Ιράκ το 2003, η χώρα έδειξε ιδιαίτερα ασταθής ως προς το προσανατολισμό της εξωτερικής της πολιτικής.
Τώρα ο Νικολά Σαρκοζί, αναφέρουν οι New York Times, έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική των γάλλων διπλωματών που τον κατηγορούν για εξωτερική πολιτική με περισσότερο ίματζ παρά ουσία.  Η επίσκεψη του Καντάφι το 2007, όπου έστησε την τέντα του στο Παρίσι αλλά και η πρόσφατη ανάκληση του πρέσβη της Τυνησίας επειδή δεν προέβλεψε την ανατροπή του καθεστώτος εκεί, επανεξετάζονται από όλους και οδηγούν σε κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης.