Συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με μικρότερα κόμμα υπέγραψε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου του Θάτσι συμφώνησε να συνεργαστεί με το κόμμα «Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο» και με κόμματα που εκπροσωπούν τις εθνικές μειονότητες, δύο μήνες μετά τις εκλογές.

Το Δημοκρατικό Κόμμα που εξασφάλισε το ένα τρίτο των ψήφων, κατέφυγε στο πέμπτο μεγαλύτερο κόμμα και στα κόμματα των εθνικών μειονοτήτων μετά τη δήλωση τριών άλλων μεγάλων κομμάτων ότι δεν θα κυβερνήσουν μία χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων με τον Θάτσι.

Τα κόμματα συμφώνησαν ότι ο Θάτσι θα εκτίσει μία ακόμα θητεία ως πρωθυπουργός και ο ηγέτης του κόμματος «Συμμαχία για το Νέο Κόσοβο», Μπεντζέτ Πατσόλι, γεννημένος στο Κόσοβο εκατομμυριούχος που ζει στην Ελβετία και ασχολείται με το χώρο των κατασκευών, θα είναι ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου.

Η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα. Το πολιτικό αδιέξοδο προκάλεσε ήδη καθυστέρηση στην έναρξη των συνομιλιών του Κοσόβου με τη Σερβία, η οποία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του, αλλά έχει συμφωνήσει να συζητήσει τις πρακτικές λεπτομέρειες της συνύπαρξής τους, όπως το διασυνοριακό εμπόριο και οι μεταφορές.

Ο Θάτσι είπε ότι η πρώτη απόφαση του υπουργικού του συμβουλίου θα είναι η έναρξη του διαλόγου με τη Σερβία, η οποία απέσυρε τις δυνάμεις της από το Κόσοβο το 1999 μετά από τη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Άλλα βήματα που πρέπει επειγόντως να κάνει η κυβέρνηση είναι να ψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2011 και να ξεκινήσει εκ νέου την ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιριών.

Η εικόνα τόσο του Θάτσι όσου και του Κοσόβου- που την Πέμπτη γιόρτασε την τρίτη επέτειο από την ανεξαρτησία του- αμαυρώθηκε από την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κατηγορεί μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου για απαγωγές στο Κόσοβο, εμπόριο όπλων και ναρκωτικών και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων από Σέρβους.