Σε αποτυχία οδηγείται το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, καθώς επίσης και του αγωγού South Stream ενώ καθυστερεί και η διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τα αντίστοιχα δίκτυα της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ.

Ο κ. Στανίσεφ κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα GERB για «αδράνεια, ασυνέπεια, λανθασμένα και αντιφατικά μηνύματα, έλλειψη σαφούς και ολοκληρωμένης πολιτικής» στα μεγάλα ενεργειακά έργα, στα οποία συμμετέχει η Βουλγαρία μαζί με την Ελλάδα, τη Ρωσία και άλλες χώρες.

Ο κ. Στανίσεφ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση του GERB έθεσε υπό αμφισβήτηση την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Μπέλενε και εκδίωξε τον στρατηγικό επενδυτή του έργου, τη γερμανική RWE AG». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η βουλγαρική κυβέρνηση «δεν καταβάλλει αρκετά δυναμική προσπάθεια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ναμπούκο, που πρέπει να διέλθει από τη Βουλγαρία, όπως και άλλα σημαντικά ενεργειακά έργα».

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Στανίσεφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσβέταν Τσβετάνοφ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για λανθασμένες πολιτικές επιλογές στον ενεργειακό τομέα, για σπατάλες και διαφθορά, «τις συνέπειες των οποίων προσπαθεί να διορθώσει τώρα η κυβέρνηση του GERB».