Εν μέσω διεθνών πιέσεων, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε υπέρ της χαλάρωσης του χερσαίου αποκλεισμού της Γάζας.

Στα προϊόντα που θα εισάγονται στο εξής συμπεριλαμβάνονται τα απαραίτητα για την ανοικοδόμηση της περιοχής οικοδομικά είδη. Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο άρσης του ναυτικού αποκλεισμού.

Την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης έκανε δεκτή με ικανοποίηση, αλλά και επιφυλάξεις η Ε.Ε. Η εκπρόσωπος Τύπου της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε., Κριστίνα Γκαλάκ επεσήμανε ότι πρόκειται για βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Από την πλευρά της, η επικεφαλής για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. βαρώνη Κάθριν Αστον σημείωσε ότι θα τοποθετηθεί σχετικά όταν τα προβλεπόμενα από την απόφαση των Ισραηλινών μετουσιωθούν σε πράξεις.

Απ’ την πλευρά της η Χαμάς έκανε λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού» με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της εικόνας του Ισραήλ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του διαπραγματευτικού επιτελείου της Παλαιστινιακής Αρχής, Σάεμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι «ο αποκλεισμός αποτελεί συλλογική τιμωρία και πρέπει να αρθεί πλήρως». Παρά ταύτα, σύμβουλοι του πρόεδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφραζαν χθες φόβους ότι το άνοιγμα των συνόρων της Γάζας θα ενισχύσει τη Χαμάς σε βάρος της Φατάχ.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία απειλεί το Ισραήλ με υποβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ζητήσει συγγνώμη για την αιματηρή επιδρομή στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.