Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη Σόνια Κόσνικα στο κανάλι LB live έδωσε ο πρώην Ουκρανός αρχιστράτηγος και νυν πρέσβης στη Βρετανία, Βαλέρι Ζαλούζνι, ανοίγοντας τα χαρτιά του για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το ΝΑΤΟ και το μέλλον του πολέμου στην Ουκρανία.
Ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει προσωπικές απόψεις και όχι επίσημες θέσεις, ο πρώην στρατηγός που καθαιρέθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο λόγω διαφωνιών στην πολεμική στρατηγική, υποστήριξε ότι ο πόλεμος μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε.
«Φανταστείτε μια κατάσταση όπου μια μέρα ερχόμαστε σε κάποιους από τους εταίρους μας και λέμε: “Βοηθήστε μας”. Εδώ είναι μια λίστα με το τι χρειαζόμαστε. Και οι εταίροι, κοιτάζοντας αυτή τη λίστα, θα πουν: “Τι είναι αυτό τέλος πάντων;” Είναι προφανές ότι παραμένουν, λοιπόν, δυστυχώς, σε αυτό το παράδειγμα, ας πούμε, το στρατηγικό παράδειγμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και τις συνέπειες της εξέλιξής του μετά τον Παγκόσμιο Πόλεμο».
Σύμφωνα με τον νυν Ουκρανό πρέσβη ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά και για να διασφαλιστεί η ειρήνη, δεν χρειάζεται μόνο διπλωματία, αλλά και όπλα. Όπλα που έχουν δοκιμαστεί στο πεδίο της μάχης, δηλαδή σε κάποιο πρόσφατο πόλεμο, όπως σε εκείνον που είναι σε εξέλιξη στην πατρίδα του.

«Η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει τεχνολογικό πλεονέκτημα. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει οι εταίροι μας να παρέχουν τεχνολογία που θα τη δοκιμάσουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν καλύπτουμε μόνο τις ανάγκες μας, αλλά και τις δικές τους… Ας πάρουμε ως χρονικό ορίζοντα τα πέντε χρόνια. Εμείς θα είμαστε καλυμμένοι σε αυτό το σενάριο και ταυτόχρονα οι εταίροι θα γνωρίζουν ποια προϊόντα τους λειτουργούν ή αξίζουν να επενδύσουν. Όλοι κερδίζουμε, όμως είναι δύσκολο και επικίνδυνο να γίνει αμέσως».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι «η μεγαλύτερη και ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία» κάνει ένα τρομακτικό λάθος με τον «μπανάλ επανεξοπλισμό».
«Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι ο μπανάλ επανεξοπλισμός του θα είναι μαγικό ραβδάκι, θα λειτουργεί δηλαδή σε κάθε περίσταση. Όχι, απολύτως όχι. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, επειδή τα νέα όπλα χρειάζονται νέες τακτικές, νέους τρόπους χρήσεις, νέες μεθόδους. Ως αποτέλεσμα χρειάζεται ένα νέο δόγμα, νέα εκπαίδευση, νέα οικονομική υποστήριξη… Από τις πολιτικές εξαγγελίες, μέχρι το πεδίο της μάχης υπάρχει τεράστια απόσταση. Δυστυχώς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αποτυχίας. Γιατί τα εθνικά αμυντικά σχέδια των μελών του ΝΑΤΟ χτίζονται με βάση τις συλλογικές δυνατότητες της συμμαχίας και τις οικονομικές υποχρεώσεις της».
Ο Ζαλούζνι μεταξύ άλλων έκανε αναφορά και στον Ζελένσκι, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά άφησε σαφείς αιχμές εναντίον του, με τη χρονική συγκυρία να μην είναι τυχαία. Ο πρώην στρατηγός που έχει κόντρα με τον Ουκρανό πρόεδρο τον κατηγορεί τη στιγμή που η Δύση αποσύρει σιγά, σιγά την υποστήριξη προς το πρόσωπό του, παραδεχόμενη την τεράστια διαφθορά στην Ουκρανία, ζήτημα που απασχολούσε έντονα πριν τη ρωσική εισβολή.

«Λέμε στη Δύση, τόσο τη νέα, όσο και την παλιά, ότι η Ουκρανία δεν είναι Χανάτο, όπου ένα άτομο αποφασίζει, ακόμα κι αν εκδίδει αποφάσεις. Αυτές οι χώρες έχουν απόλυτη δημοκρατία, ας πούμε δημοκρατία μέχρι στιγμής. Και για να πετύχουμε αυτό τον βαθμό της δημοκρατίας πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά στην ίδια μας τη χώρα».
Σημειώνεται, ότι ο Βαλέρι Ζαλούζνι ήταν ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού που απέκρουσε το πρώτο κύμα της ρωσικής εισβολής και κράτησε όρθια την Ουκρανία. Από τη θέση του απομακρύνθηκε με αφορμή την ουκρανική αντεπίθεση που οδήγησε σε τεράστια απώλεια σύγχρονου δυτικού εξοπλισμού. Ο Ζαλούζνι καθαιρέθηκε από τον Ζελένσκι, επειδή δεν υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι οι πολεμικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τους στρατηγούς.
Έκτοτε, διορίστηκε ως πρέσβης της Ουκρανίας στη Βρετανία. Φήμες αναφέρουν ότι από το παρασκήνιο ξεκίνησε τις προετοιμασίες για πολιτική καριέρα, ώστε να αντικαταστήσει τον Ζελένσκι όταν δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία.