Τα drones στο πεδίο της μάχης δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς έχουν χρησιμοποιεί με επιτυχία σε σύγχρονες συρράξεις, όπως στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο, η Ουκρανία ανέδειξε την αποτελεσματικότητά τους στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Τώρα, η Μόσχα αρχίζει να παίρνει το πάνω χέρι, εγκαταλείποντας τακτικές που χρονολογούνται από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και υιοθετώντας εκείνες του αντιπάλου της. Οι Financial Times έγραψαν ότι οι συνεχείς ρωσικές μαζικές επιθέσεις με drones διαπερνούν όλο και περισσότερο την άμυνα της Ουκρανίας, με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πλήττουν στόχους με τριπλάσιο ρυθμό από τον τυπικό τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι μαζικές επιθέσεις των Shaheds, ενός τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους ιρανικής σχεδίασης που κατασκευάζεται πλέον στη Ρωσία, φαίνεται να «συντρίβουν» την αεράμυνα της Ουκρανίας, με το ποσοστό χτυπημάτων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών να φτάνει στα υψηλότερα επίπεδα από την εισβολή της Μόσχας.

Τα στοιχεία της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας δείχνουν ότι περίπου το 15% των μη επανδρωμένων αεροσκαφών διείσδυσαν στις άμυνες κατά μέσο όρο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου – από μόλις 5% τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο καθαρός όγκος των ρωσικών επιθέσεων έχει επίσης αυξηθεί κατακόρυφα φέτος, με μια σφοδρή επίθεση τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα το πρωί, η οποία περιελάμβανε 426 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Shahed, ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία.

Το φτηνά και μαζικά όπλα κερδίζουν τα τεχνολογικά εξελιγμένα συστήματα

Η επιτυχία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους τελευταίους μήνες καταδεικνύει πώς τα φθηνά και μαζικά όπλα μπορούν να εξουδετερώσουν ακόμη και τις εξελιγμένες και πολυεπίπεδες αεροπορικές άμυνες και έχει δείξει την ικανότητα της Μόσχας να προσαρμόζει γρήγορα τις τεχνικές μάχης με σκοπό τη διασκόρπιση των πόρων του Κιέβου σε διαφορετικά μέτωπα.

Οι τακτικές καινοτομίες της Ρωσίας για τη σημαντική αύξηση της αποτελεσματικότητας των αργοκίνητων Shaheds περιλάμβαναν τροποποιήσεις που τους επέτρεπαν να πετούν ταχύτερα και πέρα από την εμβέλεια των πολυβόλων που τοποθετούνται σε φορτηγά και τα οποία η Ουκρανία συνήθως χρησιμοποιεί για την κατάρριψή τους.

«Το πρόβλημα δεν είναι [ότι] η αεράμυνα της Ουκρανίας χειροτερεύει. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι νέες τακτικές “σμήνους” με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν πλέον σε μεγαλύτερο ύψος, τις καθιστά πιο αποτελεσματικές», δήλωσε ο Γιασίρ Αταλάν, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, ο οποίος έχει συγκεντρώσει το σύνολο δεδομένων της Ουκρανίας για τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Η αυξημένη εγχώρια παραγωγή drone πλεονέκτημα για τη Ρωσία

Η Ρωσία έχει ονομάσει τα εγχωρίως παραγόμενα και προσαρμοσμένα Σαχέντ της «Geran», ή γεράνι, σύμφωνα με τη σοβιετική πρακτική να ονομάζονται τα όπλα με ονόματα λουλουδιών. Το Geran-3, μια παραλλαγή με στροβιλοκινητήρα που μπορεί να πετάξει έως και 800 χιλιόμετρα την ώρα κατά την κάθετη πτώση, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον του Κιέβου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με αναλυτές.

Η αυξημένη εγχώρια παραγωγή των Shaheds επέτρεψε στη Ρωσία να κατακλύσει την αεράμυνα με σμήνη – στις 9 Ιουλίου σημειώθηκε επίθεση ρεκόρ όταν οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν 728 μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed, καθώς και επτά πυραύλους κρουζ Iskander και έξι βαλλιστικούς πυραύλους Kinzhal που εκτοξεύονται από αέρος.

«Η αύξηση του απόλυτου μεγέθους στις εκτοξεύσεις με σκοπό τον κορεσμό των αμυντικών συστημάτων, αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας», πρόσθεσε ο Atalan.

Συνδυασμός όπλων για πρόκληση σύγχυσης στην ουκρανική αεράμυνα

Η άμυνα της Ουκρανίας κατά των Shaheds περιλαμβάνει επί του παρόντος τη χρήση ηλεκτρονικού πολέμου για την παρεμπόδιση των συστημάτων καθοδήγησής τους, πολυβόλων και αντιαεροπορικών πυροβόλων, συμπεριλαμβανομένου του προηγμένου Oerlikon Skynex, ενός προηγμένου αντιαεροπορικού πυροβόλου που παράγεται από τη γερμανική Rheinmetall.

Το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, περίπου το 5,4% των περισσότερων από 400 ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών πέτυχαν τους στόχους τους – ποσοστό καλύτερο από το μέσο όρο των τελευταίων μηνών.

Η σταθερή «τυμπανοκρουσία» των νυχτερινών επιθέσεων έχει προφανώς σχεδιαστεί για να φθείρει τη θέληση της Ουκρανίας να πολεμήσει και να αναγκάσει το Κίεβο σε παραχωρήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Οι ρωσικοί πύραυλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι συνδυάζονται με τα Shaheds σε μια προσπάθεια να προκαλέσουν περαιτέρω σύγχυση στην αεράμυνα. Ενώ τα ποσοστά επιτυχίας για τους πιο εξελιγμένους πυραύλους παραμένουν αμετάβλητα, αυτό συμβαίνει σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες των ΗΠΑ για τους αντιπυραυλικούς αναχαιτιστές Patriot.

Στη μάχη drones αναχαίτισης

«Η προμήθεια όπλων είναι από τις πιο πιεστικές και επείγουσες ανησυχίες για τον κόσμο της αντιπυραυλικής άμυνας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Tom Karako του CSIS. «Υπάρχει τεράστια αναμονή για την απόκτηση περισσότερων αναχαιτιστικών [Patriot]. Πολλοί από αυτούς θα περιμένουν για αρκετό καιρό».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στις 10 Ιουλίου ότι η Ουκρανία «καταρρίπτει ήδη δεκάδες Shaheds» με τα εγχώρια κατασκευασμένα drones αναχαίτισης σε κάθε ρωσική επίθεση.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσε συμφωνία με τον Eric Schmidt, τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής Swift Beat, για τη συμπαραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναχαίτισης.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της Ουκρανίας «επιτυγχάνουν καλά αποτελέσματα» με τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης και ότι «έχουν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, με εκατοντάδες ρωσικά-ιρανικά Σαχέντ να καταρρίπτονται» σε μια εβδομάδα.

«Κάθε συνάντηση με τους εταίρους αυτή την εβδομάδα αφορούσε την κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας», πρόσθεσε.

Η Ρωσία συγκεντρώνει τα χτυπήματά της αντί να τα διασκορπά σε όλη την ουκρανική επικράτεια
Ο Oleksandr Matviienko, εμπειρογνώμονας σε θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Counteroffensive Pro, ένα ουκρανικό ενημερωτικό δελτίο αμυντικής τεχνολογίας, δήλωσε ότι για να είναι αποτελεσματικά τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα πρέπει να φτάσουν σε ύψος 6 χιλιομέτρων και ταχύτητες 200 χλμ/ώρα για να αναχαιτίσουν τα Shaheds.

Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαίτισης θα ήταν σε καλύτερη θέση για να αμυνθούν κατά των επιθέσεων κορεσμού, οι οποίες διαφορετικά μπορούν να εξουδετερώσουν τις ουκρανικές κινητές ομάδες πυρός που χρησιμοποιούν πολυβόλα και αντιαεροπορικές τακτικές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αντί να αναπτύσσουν 500 μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε εθνικό επίπεδο, όπως έκαναν παλαιότερα, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν τώρα μία ή δύο πόλεις κάθε φορά», είπε.

Ο Άντριου Τέρνερ, διευθύνων σύμβουλος της Saibre Capital και πρώην σερίφης της Βασιλικής Αεροπορίας, δήλωσε ότι η εξέλιξη της άμυνας της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους είναι χαρακτηριστική του συνεχούς ανταγωνισμού μεταξύ των νέων καινοτομιών στον εναέριο πόλεμο.

«Πρόκειται για μια διαρκή μονομαχία και εξέλιξη μεταξύ μέτρων έναντι αντιμέτρων έναντι αντι-αντιμέτρων», είπε. «Στην Ουκρανία αυτού του είδους η κλιμάκωση συμβαίνει κάθε 14 ημέρες, οπότε κινείται με μεγάλη ταχύτητα».