Η Ιαπωνία έδωσε άδεια σε εταιρεία κοινής ωφέλειας να ξεκινήσει έρευνα για την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα, του πρώτου μετά το πυρηνικό ατύχημα που έγινε το 2011 στη Φουκουσίμα.

Πριν από 14 χρόνια, προκλήθηκε τσουνάμι λόγω σεισμού μεγέθους 9,1 Ρίχτερ και έπληξε τον πυρηνικό σταθμό της περιοχής, προκαλώντας διαρροή ραδιενέργειας. Έκτοτε, «πάγωσαν» όλες οι διαδικασίες ανέγερσης πυρηνικών σταθμών, όπως εκείνη του σταθμού της J-Power που ξεκίνησε να κατασκευάζει το 2008.

Επιπλέον, οι γενικές ανησυχίες για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και το γεγονός ότι η Ιαπωνία είναι σεισμογενής χώρα, οδήγησαν σε στροφή πολιτικής.

Η Ιαπωνία επαναλειτούργησε 14 από τους 54 αντιδραστήρες που έκλεισαν μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, με την ενεργειακή εξάρτηση από την πυρηνική ενέργεια να ανέρχεται στο 8,5%, ποσοστό αρκετά μικρότερο από το 30% που ήταν πριν το 2011. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενταθεί η ενεργειακή κρίση στη χώρα, καθώς το ασιατικό κράτος δεν διαθέτει πόρους για να καλύψει τη ζήτηση.

Ο πυρηνικός σταθμός στη Φουκουσίμα μετά το πυρηνικό ατύχημα του 2011

Οι Financial Times έγραψαν ότι η χώρα αναζήτησε εναλλακτική στις «πράσινες» πηγές ενέργειας, αλλά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022 άλλαξε τα σχέδια. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση αυτή τη φορά σε συνδυασμό με την υπάρχουσα στη χώρα εκτόξευσε τις τιμές, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ενέργεια που λάμβανε η χώρα.

Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε την επιστροφή στην πυρηνική ενέργεια και φέτος δόθηκε άδεια στην Kansai Electric Power να ξεκινήσει έρευνες για την ανέγερση σταθμού. Η εταιρεία επιδιώκει να κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα επόμενης γενιάς χρησιμοποιώντας τεχνολογία που θεωρείται ασφαλέστερη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στη Φουκουσίμα.

Ωστόσο, πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία μαζί με τον χρόνο κατασκευής υπολογίζεται τουλάχιστον σε 20 χρόνια. Επιπλέον, οι πολιτικές αντιδράσεις και διάφοροι άλλοι παράγοντες αναμένεται να φρενάρουν το έργο, το οποίο τελικά θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μισό αιώνα.