Σε μια αυτοσχέδια σκηνή στον προσφυγικό καταυλισμό αλ – Σάτι, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, η 33χρονη Ενάς Αμπού Ντάγκα κρατά στα χέρια της το μικροσκοπικό της βρέφος, τη Νιβίν.
Ένας ανεμιστήρας τους χτυπά μόνιμα για να «σπάσει» κάπως την πρωινή ζέστη. Η Ένας, ανησυχεί ότι η υγεία της μικρής Νιβίν, μπορεί σε οποιαδήποτε στιγμή να χειροτερεύσει. Όπως εξηγεί η μητέρα της, είναι μόλις επτά μηνών και γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου με μια τρύπα στην καρδιά. Η ίδια εξηγεί πως έδωσε μια πραγματική μάχη για να κρατήσει ζωντανή την κόρη της παρά την κατάρρευση του συστήματος υγείας στη Γάζα.
«Ο πόλεμος ήταν πολύ σκληρός για εκείνη» λέει η Ένας στο BBC. «Δεν έπαιρνε καθόλου βάρος και αρρωσταίνει πραγματικά πολύ εύκολα» λέει η μητέρα της. Η μόνη πιθανότητα που υπήρχε να επιβιώσει η Νιβίν ήταν εκτός Γάζας. Στις αρχές του Μαρτίου, η Ιορδανία το έκανε πραγματικότητα. Όταν υπογράφηκε η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, 29 παιδιά από τη Γάζα, μεταξύ των οποίων και η Νιβίν έφυγαν προς την Ιορδανία ώστε να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονταν από τα νοσοκομεία της χώρας.
Ήταν τα πρώτα παιδιά που εκκένωσαν τη Γάζα προς την Ιορδανία αφού ο βασιλιάς Αμπντάλα, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να προσφέρει θεραπεία σε 2.000 παιδιά από τη Γάζα στα νοσοκομεία της χώρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Οι εκκενώσεις αυτές οργανώθηκαν μαζί με τις ισραηλινές αρχές, οι οποίες πραγματοποιούν ελέγχους για τους γονείς των παιδιών που ταξίδευαν μαζί τους.

Οι γιατροί στην Ιορδανία πραγματοποίησαν μια επιτυχημένη εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στη Νιβίν και εκείνη σιγά – σιγά άρχισε να αναρρώνει. Όμως δύο εβδομάδες μετά την αρχή της θεραπείας του, η εκεχειρία στη Γάζα κατέρρευσε όταν το Ισραήλ συνέχισε τις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Χαμάς, και ο πόλεμος ξαναξεκίνησε.
Για εβδομάδες, η Ενάς διάβαζε τα νέα από το δωμάτιο της κόρης της στην Ιορδανία, ανησυχώντας για την ασφάλεια του συζύγου της και των άλλων παιδιών της που παρέμεναν στη Γάζα. Και έπειτα, αργά τη νύχτα της 12ης Μαΐου, η ιορδανικές αρχές την ενημέρωσαν πως έπρεπε να στείλουν την ίδια και την οικογένειά της πίσω στη Γάζα, καθώς όπως ανέφεραν η θεραπεία της Νιβίν είχε ολοκληρωθεί ενώ όπως ανέφεραν η Νιβίν θα συνέχιζε τη θεραπεία της.

Η Ενάς σοκαρίστηκε. «Φύγαμε όταν υπήρχε εκεχειρία. Πώς μπορούν να μας στείλουν πίσω αφού ο πόλεμος ξαναξεκίνησε;» αναρωτιέται. Λίγες ημέρες αργότερα η Ενάς ξαναενώθηκε με τον σύζυγο και τα υπόλοιπα παιδιά της στη Γάζα. Υποστηρίζει ότι η Νιβίν δεν ολοκλήρωσε τη θεραπεία της πριν επιστρέψει στην πατρίδα της και φοβάται πως η κατάστασή της μπορεί να χειροτερέψει σύντομα.
«Η κόρη μου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατό της. Έχει καρδιοπάθεια. Κάποιες φορές πνίγεται και γίνεται μπλέ. Δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει σε μια σκηνή».
Στις 13 Μαΐου, η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι επέστρεψε 17 παιδιά πίσω στη Γάζα «αφού ολοκλήρωσαν τις θεραπείες τους». Την επόμενη ημέρα, ένα ακόμα γκρουπ με τέσσερα άρρωστα παιδιά από τη Γάζα μπήκαν στην Ιορδανία. Οι ιορδανικές αρχές δηλώνουν στο BBC πως όλα τα παιδιά που επέστρεψαν ήταν σε καλή κατάσταση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της μητέρας της Νιβίν, ότι η μικρή δεν ολοκλήρωσε τη θεραπεία της. Οι αρχές τονίζουν ακόμα πως το βασίλειο ήταν ξεκάθαρο εξ αρχής για την πρόθεσή του να στείλει τα παιδιά πίσω από τη στιγμή που θα ήταν καλά στην υγεία τους, προσθέτοντας πως αυτό γίνεται για «υλικοτεχνικούς και πολιτικούς λόγους».
«Η πολιτική της Ιορδανίας είναι να κρατήσει τους Παλαιστίνιους στην πατρίδα τους και να μην συμβάλλει στον εκτοπισμό τους έξω από τα εδάφη τους» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε επιστολή του προς το BBC. «Η επιστροφή 17 παιδιών ανοίγει χώρο για άλλα άρρωστα παιδιά να εγκαταλείψουν τη Γάζα» συμπληρώνει η ίδια επιστολή.

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας πάντως σημείωνε στο BBC πως τα παιδιά συνέχιζαν να χρειάζονται βοήθεια και πως η επιστροφή τους θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτό ακριβώς ανησυχεί την 30χρονη Νιχάγια Μπασέλ. Ο γιος της, ο Μοχάμεντ, που έγινε μόλις ενός έτους πάσχει από άσθμα και σοβαρές αλλεργίες σε τροφές. Πιστεύει πως ο γιος της δεν έλαβε τη θεραπεία που δικαιούταν. «Είμαστε πίσω στη ζωή με φόβο και πείνα, περικυκλωμένοι από θάνατο» λέει η Νιχάγια με τα μάτια της δακρυσμένα. «Πώς να πάρω σ’ αυτό το παιδί το γάλα που χρειάζεται να πιει; Δεν τρώει παρά το γεγονός ότι είναι ενός έτους, γιατί αν φάει, θα αρρωστήσει αμέσως».
Το Ισραήλ έχει επιβάλλει έναν αυστηρότατο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας εδώ και 11 εβδομάδες, ξεκόβοντας την περιοχή φαγητό, φάρμακα, καταφύγιο και καύσιμα. Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτή η πολιτική μαζί με τη συνέχεια των επιθετικών επιχειρήσεων θα πιέσουν τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους που συνεχίζει να κρατά.
Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν πως οι Παλαιστίνιοι που παραμένουν εκεί βρίσκονται σε «σοβαρό κίνδυνου λιμού». Τη Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει να περάσει ένας μικρός αριθμός φορτηγών με φαγητό στη Γάζα, έπειτα από πίεση των ΗΠΑ. Ο ΟΗΕ καλωσόρισε το ξεμπλοκάρισμα των φορτηγών με παιδικές τροφές, όμως το χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό».

Η Νιχάγια υποστηρίζει πως ο γιος της δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα στις συνθήκες της Γάζας. Ζουν μαζί σε μια σκηνή στον καταυλισμό αλ – Σάτι, με τον κουνιάδο της. Ο σύζυγος και τα άλλα τρία παιδιά της, έφυγαν από εκεί για να μεταφερθούν αλλού στη Γάζα ώστε να γλιτώσουν όταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ξανάρχισαν όσο εκείνη βρισκόταν στην Ιορδανία. «Άφησα τον σύζυγο και τα παιδιά μου εδώ. Πέρασαν μια κόλαση όσο εγώ έλειπα» λέει με δάκρυα στα μάτια. «Το μυαλό μου και η καρδιά μου ήταν συνέχεια μαζί τους στη Γάζα όσο εγώ βρισκόμουν στην Ιορδανία. Όλα αυτά για να μπορέσει το παιδί μου να λάβει θεραπεία. Γιατί να με στείλουν πίσω χωρίς να ολοκληρώσει τη θεραπεία του;».
Όσο εκείνη μιλά, τη φωνή της καλύπτουν ισραηλινά drone που πετούν από πάνω τους. Ο μικρός της γιος τρέχει γύρω της. Δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον θυμό της όσο μιλά για το ταξίδι της πίσω στη Γάζα. Λέει πως οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τους κακομεταχειρίστηκαν στα σύνορα. «Άρχισαν να μας βρίζουν. Απείλησαν να μας δείρουν. Μας πήραν όλα τα λεφτά, τα κινητά τηλέφωνα, τις τσάντες μας, όλα».
Το ίδιο υποστήριξε ότι της συνέβη και η Ενάς, η μητέρα της Νιβίν, δηλώνοντας ότι της κατέσχεσαν ακόμα και τα φάρμακα που είχε για το παιδί της. Ο ισραηλινός στρατός σχολιάζοντας την υπόθεση στο BBC υποστηρίζει πως «είχαν χρήματα που ξεπερνούσαν το φυσιολογικό όριο» για κατοίκους της Γάζας που επιστρέφουν από την Ιορδανία και πως υπήρχαν υποψίες πως «θα χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς εντός της Γάζας».
Η Νιχάγια λέει πως επέστρεψε από την Ιορδανία με άδεια χέρια. Ακόμα και το ιατρικό ιστορικό του γιους της ήταν μέσα στις βαλίτσες που κατέσχεσαν οι Ισραηλινοί. Από την πλευρά της, η Ιορδανία, υποστηρίζει πως έδωσε σε παιδιά όπως η Νιβίν και ο Μοχάμεντ την καλύτερη δυνατή φροντίδα που μπορούσε να προσφέρει και οι οικογένειες των δύο παιδιών πράγματι το αναγνωρίζουν. Ανησυχούν όμως πως η ζωή σε μια από τις χειρότερες εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη θα ανατρέψει την πρόοδο που έκαναν τα παιδιά τους, τους περασμένους δύο μήνες. «Έφτασα σε ένα σημείο που χαιρόμουν να βλέπω τον γιο μου στην κατάσταση που ήταν» λέει η Νιχάγια. «Τώρα θέλουν να τον γυρίσουν πίσω εκεί απ’ όπου ξεκίνησε; Δεν θέλω να δω το γιο μου να πεθαίνει».