Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συνεχάρη τον Πάπα Λέων 14ο για την εκλογή του ως ηγέτη του Βατικανού.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Αμερικανός Ποντίφικας θα συνεχίσει τις προσπάθειες του προκατόχου του για την ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Βαρθολομαίου πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης προς τιμήν του, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασιλείου και Ελίζας Γουλανδρή.

Ο Πατριάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ενθυμούμαι από όσα έμαθα στη Ρώμη, ότι ο Λέων ΙΓ’ είχε διακριθεί για την κοινωνική διδασκαλία του και το κοινωνικό έργο του. Ευχόμεθα και ο Λέων ΙΔ’ να χαιρετίσει την προσφορά τις Εκκλησίας όχι μόνο από κοινωνικής πλευράς, αλλά να προσφέρει στην Καθολική Εκκλησία και σε όλο τον κόσμο απάντηση και στα υπαρξιακά προβλήματα που και σήμερα απασχολούν την ανθρωπότητα».

Κύριο θέμα της, η ζωή και το έργο του Πατριάρχη.

Πλήθος προσκεκλημένων, σε απόλυτη σιωπή, συνεπαρμένο από το μέγεθος του θέματος, παρακολούθησε μετά το καλωσόρισμα που έγινε από τη δημοσιογράφο-συντονίστρια Κατερίνα Λυμπεροπούλου, προβολή βίντεο στο οποίο απαθανιζόταν ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας από την παιδική του ηλικία μέχρι σήμερα.

Ακολούθως, ο διευθυντής του Ιδρύματος, Κυριάκος Κουτσομάλλης, εξέφρασε τον σεβασμό, την αγάπη και την αφοσίωση εκ μέρους του Ιδρύματος στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ανύστακτα επαγρυπνεί για θέματα που άπτονται της Ορθοδοξίας, της κοινωνικής ευαισθησίας και του περιβάλλοντος. Εξάλλου, υπενθύμισε λόγια του, που «φωτίζουν πτυχές της προσωπικότητάς του», όπως το «Δεηθείτε να μείνει αναμμένη η σπίθα της ελπίδας» και παρέδωσε τη σκυτάλη στην πρώην ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Από τη δική της πλευρά, η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τον Πατριάρχη «σπάνια και διεθνούς εμβέλειας» προσωπικότητα, θυμήθηκε τις συναντήσεις και συνομιλίες τους, ενώ αναφέρθηκε στις οικολογικές πρωτοβουλίες του Πράσινου Πατριάρχη, αλλά και στις ρήσεις του «Κανείς δεν σώζεται μόνος του, κανείς δεν σώζεται αν δεν σωθούν όλοι» και «Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης», που αποτελούν ίδιον του χαρακτήρα του. Τέλος, του ευχήθηκε «Να συνεχίσετε με υγεία και δύναμη τη φωτισμένη πορεία σας».

Εν συνεχεία, ο πολιτικός και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, μίλησε για την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για να επισημάνει: «Είστε η Οικουμένη για μας τους Ορθόδοξους Χριστιανούς», «Είστε χάρη του Αγίου Πνεύματος». Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε «δύο μεγάλα σημεία της θητείας του», την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην Κρήτη, και την παραχώρηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει τον οικουμενικό χαρακτήρα της πολιτικής του θεολογίας και να τονίσει «Σας υποδεχόμαστε με την αγάπη που σας αξίζει».

Τη σκυτάλη παρέλαβε ο ποιητής και συγγραφέας Βαγγέλης Χρόνης, ο οποίος μας ταξίδεψε στα παιδικά χρόνια του Παναγιωτάτου, αλλά και στην αγάπη του για το βιβλίο και τη γνώση. Ο κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης γεννήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου, ανέφερε ο Βαγγέλης Χρόνης, ενώ παράλληλα διάβαζε εκθέσεις και αλληλογραφία του Πατριάρχη παιδιόθεν. «Γεννημένος ποιητής, συνεχίζει να ζει ως ποιητής», υπογράμμισε και του ευχήθηκε «Από καρδιάς, ο Θεός να σας έχει γερό, να συνεχίσετε το ιερό σας έργο».

Ακολούθησε η ιστορικός και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, η οποία πρωτίστως απηύθυνε «ιδιαιτέρως» χαιρετισμό στην πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προς την οποία είπε «Μία φορά Πρόεδρος για πάντα Πρόεδρος». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Παρίσι και τη συνάντησή του με τον Ζακ Σιράκ, που εγείρε ερωτήματα καθώς ο Πρόεδρος, παρότι καθολικός, συνάντησε τον Ορθόδοξο Πατριάρχη. Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ τόνισε τη χρησιμότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον Ελληνισμό, και τέλος απηύθυνε έκκληση να διορθωθεί και στην ελληνική γλώσσα η γνωστή φράση του Ιησού «Πάλιν δε λέγω υμίν, ευκοπώτερόν εστι κάμηλον δια τρυμαλιάς (=τρυπήματος) ραφίδος (=βελόνας) διελθείν, ή πλούσιον εις την βασιλείαν του θεού εισελθείν».

Η ρήση αυτή περιέργως αποδίδεται ως εξής: «Πάλιν σας λέγω, ότι είναι ευκολώτερον να περάση μια καμήλα(!) από την τρύπα μιας βελόνας παρά πλούσιος να μπη εις την βασιλείαν του Θεού».

Όπως, όμως, επισήμανε η κορυφαία βυζαντινολόγος, η σωστή λέξη είναι κάμιλος, (κομποσκοίνι), και όχι κάμηλος, το ζώον.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε ως δώρο έργο του ζωγράφου Ανδρέα Γεωργιάδη, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης 2025, με μελάνι σε χειροποίητο χαρτί, για το οποίο δήλωσε ευγνώμων και συγκινημένος ανέφερε ότι η Σχολή αναμένεται να επαναλειτουργήσει τον Σεπτέμβριο του 2026.