Το Φόρουμ των Οικογενειών, η μεγαλύτερη ένωση συγγενών των Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγόρησε σήμερα την ισραηλινή κυβέρνηση ότι τους «θυσιάζει», μετά την έγκριση ενός σχεδίου που προβλέπει την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το σχέδιο αυτό αξίζει να ονομαστεί «σχέδιο Σμότριτς – Νετανιάχου», διότι «θυσιάζει τους ομήρους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ αναφερόμενο στην επιρροή που έχει ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Σήμερα το πρωί η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι επέλεξε τα εδάφη αντί τους ομήρους, αντίθετα με την επιθυμία περισσότερου από το 70% του πληθυσμού», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Γάζα

«Κατάκτηση» της Γάζας

Στη διάρκεια της περασμένης νύκτας, το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης του Ισραήλ ενέκρινε την επέκταση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να περιλάβουν «την κατάκτηση» του παλαιστινιακού θύλακα, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος.

«Το σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατάκτηση της Λωρίδας της Γάζας και τον έλεγχο των εδαφών» του παλαιστινιακού θύλακα, επεσήμανε σε ανακοίνωση ισραηλινή πηγή που έχει γνώση των λεπτομερειών του σχεδίου, ενώ προβλέπει «ισχυρά πλήγματα κατά της Χαμάς».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε εξάλλου στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης ότι «θα συνεχίσει να προωθεί το σχέδιο (του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ που έχει στόχο να επιτρέψει την εθελοντική αποχώρηση των κατοίκων της Γάζας» και πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις για το θέμα συνεχίζονται», σημείωσε η ίδια πηγή.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο Τραμπ είχε προτείνει να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας για να την ανοικοδομήσουν και να τη μετατρέψουν «στη Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Όπως μετέδωσε το κρατικό δίκτυο Kan, επικαλούμενο αξιωματούχους που έχουν γνώση των λεπτομερειών, το σχέδιο αυτό έχει διάφορα στάδια και θα χρειαστούν μήνες για την εφαρμογή του.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό αφήνει ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων ενόψει και της επίσκεψης του Τραμπ στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο Ζέεβ Ελκίν στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ.

«Εξακολουθεί να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι ο πρόεδρος Τραμπ να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή, αν η Χαμάς συνειδητοποιήσει ότι είμαστε σοβαροί», είπε ο Ελκίν στο Kan σήμερα.

Το Ισραήλ, που ελέγχει ήδη περίπου το ένα τρίτο του εδάφους της Γάζας, επανέλαβε στις 18 Μαρτίου τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα σπάζοντας μια εκεχειρία που διήρκεσε περίπου δύο μήνες. Από τις 2 Μαρτίου έχει απαγορεύσει την είσοδο κάθε βοήθειας στη Γάζα.

Ο Ελκίν επεσήμανε ότι ο ισραηλινός στρατός αντί να εξαπολύει επιδρομές σε συγκεκριμένες περιοχές της Γάζας και στη συνέχεια να αποχωρεί, πλέον θα τις διατηρεί υπό τον έλεγχό του μέχρι να ηττηθεί η Χαμάς ή μέχρι να δεχθεί να παραδώσει τα όπλα και να εγκαταλείψει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μετακίνηση πληθυσμού και βοήθεια

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο σχέδιο προβλέπει τη μετακίνηση του πληθυσμού της Γάζας προς το νότιο τμήμα του θύλακα και τη λήψη μέτρων προκειμένου η ανθρωπιστική βοήθεια να μην πέσει στα χέρια της Χαμάς, αν και δεν πρόκειται να αρθεί προς το παρόν ο αποκλεισμός της Γάζας.

Νωρίτερα ισραηλινή πηγή είχε επισημάνει ότι στη διάρκεια της συνεδρίασης μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκτίμησαν ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει επαρκής ποσότητα τροφίμων στη Γάζα».

Από την πλευρά του ο ΟΗΕ κατέστησε σαφές χθες, Κυριακή, ότι απορρίπτει την πρόταση του Ισραήλ για παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω ισραηλινών σημείων ελέγχου.

Εξάλλου σήμερα ο Γιαν Έγκελατ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC), επεσήμανε στο Χ ότι το Ισραήλ απαιτεί ο ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις να καταργήσουν το σύστημά τους διανομής βοήθειας στη Γάζα.

«Θέλουν να χειραγωγήσουν και να στρατιωτικοποιήσουν την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας στους αμάχους, αναγκάζοντάς μας να παρέχουμε εφόδια μέσω σημείων που ορίζει ο ισραηλινός στρατός, μόλις η κυβέρνηση συμφωνήσει να επαναλειτουργήσουν τα σημεία διέλευσης. Το NCR παραμένει πιστό στις ανθρωπιστικές μας αρχές και θα αρνηθεί, όπως και οι εταίροι του, να συμμετάσχει σε αυτό το νέο σχέδιο», τόνισε ο Έγκελαντ.

Ο επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ δήλωσε χθες ότι ο στρατός έχει ήδη αρχίσει να καλεί χιλιάδες εφέδρους προκειμένου να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα. Αργότερα προειδοποίησε τους υπουργούς ότι θα πρέπει να επιτραπεί σύντομα η είσοδος βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με το Kan.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023 μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν 1.218 άνθρωποι – κυρίως πολίτες–, σύμφωνα με τα ισραηλινά στοιχεία, ενώ 251 πιάστηκαν όμηροι. Από τους ομήρους 58 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, εκ των οποίων 34 θεωρούνται νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 52.535 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μειώνεται η στήριξη των Ισραηλινών προς τον πόλεμο, καθώς πολλοί προτιμούν να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας που να προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων.