Η Γερμανία θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να φιλοξενήσει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, αν εγκαταλείψει τη χώρα του, εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, στο φύλλο που κυκλοφορεί αύριο.

«Αυτό θα πρέπει να γίνει, εάν είναι αναγκαίο», δήλωσε ο Άσελμπορν, αντιδρώντας στις πληροφορίες του τύπου σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Μουμπάρακ μπορεί να υποβληθεί σε «μια παρατεταμένη ιατρική παρακολούθηση» στη Γερμανία, πριν αποχωρήσει από την προεδρία της χώρας του, το φθινόπωρο.

Αν ο κ. Μουμπάρακ χρειάζεται ιατρική περίθαλψη «η Γερμανία δεν θα πρέπει να το αρνηθεί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, «οι προβληματισμοί σχετικά με μια πιθανή παραμονή στο νοσοκομείο του Μουμπάρακ στη Γερμανία είναι πιο συγκεκριμένοι από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως».

«Προκαταρκτικές συζητήσεις με τα κατάλληλα νοσοκομεία βρίσκονται σε εξέλιξη, ιδίως με την κλινική Max Grundig στην Μπιλ στη Βάδη-Βυρτεμβέργη (νοτιοδυτική Γερμανία)», αναφέρει το Σπίγκελ, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην κλινική αυτή.

Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή μετάβαση του κ. Μουμπάρακ στη Γερμανία, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή εγώ δεν είμαι ενήμερος για καμία επιθυμία προς την κατεύθυνση αυτή».

«Γι’ αυτό δεν βλέπω κανένα λόγο, ως υπουργός Εξωτερικών, να κάνω εικασίες για το θέμα αυτό», είπε στους δημοσιογράφους.

«Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε γιατί ο Πρόεδρος Μουμπάρακ έχει νοσηλευτεί επανειλημμένα στο παρελθόν στη Γερμανία», σημείωσε ο Βεστερβέλε.

Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε επίσημο ούτε ανεπίσημο αίτημα για μια τέτοια διαμονή».

Ο κ. Μουμπάρακ το Μάρτιο του 2010, υποβλήθηκε σε αφαίρεση χοληδόχου κύστης και σε αφαίρεση πολύποδα από τον δωδεκαδάκτυλο στην κλινική της Χαϊδελβέργης (νοτιοδυτικά), σύμφωνα με τα επίσημα ιατρικά δελτία.

Ο Μουμπάρακ είχε επίσης νοσηλευτεί το 2004 στη Γερμανία για δισκοπάθεια.

-Στο μεταξύ η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ότι η Γερμανία θα πρέπει να παραπέμψει τον Χόσνι Μουμπάρακ σε δίκη για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν ζητήσει καταφύγιο σε Γερμανικό νοσοκομείο.

Η Μόνικα Λίκε, επικεφαλής του γερμανικού βραχίονα της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε ότι θα υποβάλει καταγγελία στον Γερμανό ομοσπονδιακό εισαγγελέα, ο οποίος έχει την εξουσία να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό, εφόσον ο Μουμπάρακ, 82 ετών, μεταβεί στη χώρα.

«Ο Μουμπάρακ αντιπροσωπεύει ένα σύστημα στο οποίο οι άνθρωποι βασανίστηκαν συστηματικά και κακοποιήθηκαν επί δεκαετίες», τόνισε.