Βίαιες συγκρούσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κάιρο, στην καρδιά των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, με τουλάχιστον επτά διαδηλωτές να πέφτουν νεκροί από χθες το βράδυ και ογδόντα έξι άτομα να νοσηλεύονται.

Μια ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια μεταξύ οπαδών του Μουμπάρακ και πολέμιων του καθεστώτος κι ενώ ξεσπούσαν νέες συγκρούσεις νωρίς σήμερα το πρωί, η Ουάσινγκτον αντέδρασε καταγγέλλοντας τις απεχθείς αιματηρές συγκρούσεις στη διάρκεια της αντικυβερνητικής διαδήλωσης χθες Τετάρτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και καλώντας τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

Στην Πλατεία Ταχρίρ (πλατεία της Απελευθέρωσης) σποραδικά πυρά ακούγονταν σήμερα στις 04:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και επί τουλάχιστον μια ώρα αργότερα.

Ο στρατός αναπτύχθηκε μαζικά τη νύχτα γύρω από την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, που έγινε από τις 25 Ιανουαρίου το σημείο συγκέντρωσης των διαδηλωτών κατά του Μουμπάρακ που κατασκηνώνουν εκεί κατά χιλιάδες κάθε νύχτα παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος ‘Ομαρ Σουλεϊμάν κάλεσε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όπως είχε κάνει και ο στρατός χθες το μεσημέρι, προειδοποιώντας ότι ο διάλογος που προτείνεται στην αντιπολίτευση δεν μπορεί να αρχίσει πριν από τη διακοπή των διαδηλώσεων.

Σε συνέντευξή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News, o επικεφαλής συνασπισμού της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι απέρριψε εκ νέου την πρόταση για διάλογο με τον Σουλεϊμάν, εμμένοντας στον όρο ο Μουμπάρακ να φύγει πρώτα από την εξουσία.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης, απέρριψαν κάθε μέτρο που προτείνει ο Μουμπάρακ και αρνήθηκαν την παραμονή του στην προεδρία μέχρι τη λήξη της θητείας του το Σεπτέμβριο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν χαρακτήρισε απαράδεκτες τις επιθέσεις εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών και ζήτησε μετάβαση με ηρεμία και τάξη.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε εκ νέου τηλεφωνική επικοινωνία χθες με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι.