Στο Λονδίνο βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προκειμένου να τιμήσει την 70ή επέτειο του εμψυχωτικού μηνύματος του Σαρλ ντε Γκωλ προς τους Γάλλους, με το οποίο είχε καλέσει τους συμπατριώτες του να αντισταθούν στη ναζιστική κατοχή. Η ομιλία έχει εξελιχθεί σε σύμβολο της γαλλικής αντίστασης κατά της Γερμανίας, παρότι πολύ λίγοι Γάλλοι άκουσαν στην πραγματικότητα το διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε από το BBC στις 18 Ιουνίου του 1940.

Δεκάδες διασκέψεις, εκθέσεις και προβολές ταινιών διοργανώνονται στα σχολεία, ενώ μνημεία σε όλη τη χώρα τιμούν εκείνη την έκκληση του Ντε Γκωλ. Οι επετειακές εκδηλώσεις, που διαρκούν μία εβδομάδα, κορυφώνονται με το ταξίδι του Σαρκοζί στο Λονδίνο, ταξίδι πλούσιο σε συμβολισμούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Κάρλα Μπρούνι, θα είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας που μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα για την επέτειο. Μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί το ιστορικό αρχηγείο του BBC, απ’ όπου ο Ντε Γκωλ απηύθυνε την ομιλία του.