Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ορκίστηκε σήμερα πρόεδρος της Λευκορωσίας για τέταρτη συναπτή θητεία, μετά τη νίκη του με μεγάλη διαφορά και ποσοστό κοντά στο 80% στις εκλογές της 19ης Δεκεμβρίου 2010.

Οι πρεσβευτές Δυτικών κρατών – που επέκριναν έντονα την διαδικασία ως νοθευμένη και κάλεσαν να απελευθερωθούν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και ακτιβιστές που συνελήφθησαν στη διάρκεια ενός «κύματος καταστολής» μετά τις εκλογές – μποϊκόταραν την τελετή ορκωμοσίας του Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία τα τελευταία 16 χρόνια, ορκίστηκε να «σέβεται και να προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Σύνταγμα της Λευκορωσίας».

Το Μινσκ κατηγόρησε μεταξύ άλλων τη Γερμανία και την Πολωνία ότι «συνομώτησαν» για την «ανατροπή» της κυβέρνησης, κάτι που οι κυβερνήσεις των δύο ευρωπαϊκών χωρών διέψευσαν.

Νωρίτερα σήμερα, η εφημερίδα Σοβιέτσκαϊα Μπελαρούσια κατηγόρησε τον πρώην υποψήφιο πρόεδρο Αντρέι Σάνικοφ και τη σύζυγό του δημοσιογράφο Ιρίνα Χαλίπ, που βρίσκονται στη φυλακή, ότι δρούσαν για την ανατροπή της κυβέρνησης «χρηματοδοτούμενοι από ξένες δυνάμεις».