Έντεκα χρόνια η στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Μάλι ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή της από την χώρα. Η απόφαση να μην ανανεωθεί η εντολή της αποστολής, η οποία ελήφθη από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ στις 8 Μαΐου, επισημοποιήθηκε μέσω ανάρτησης στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αποστολή είχε αναπτυχθεί στη χώρα που μαστίζεται από τη βία τζιχαντιστών.

Η EUTM (European Union Training Mission) αναπτύχθηκε το 2013, για να παρέχει εκπαίδευση και συμβουλές στις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, καθώς η χώρα έχει βρεθεί από το 2012 αντιμέτωπη με εξάπλωση της τζιχαντιστικής απειλής. Είχε φθάσει να διαθέτει ως και 700 μέλη, από περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, προτού σταδιακά μειώσει το προσωπικό της, με φόντο τις διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Μπαμακό και στους δυτικούς συμμάχους του.

Η ΕΕ αποφάσισε να μην ανανεώσει την εντολή της αποστολής αυτής, λαμβάνοντας υπόψη «την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης και της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία διά της βίας το 2020 στο Μάλι γύρισε την πλάτη στην αντιτζιχαντιστική συμμαχία με τη Γαλλία και τους ευρωπαίους εταίρους της κι έχει στραφεί στη Ρωσία για στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη.

Επίσημη τελετή για την αποχώρηση των ευρωπαίων εκπαιδευτών οργανώθηκε χθες στο αρχηγείο της αποστολής, στο Μπαμακό, την πρωτεύουσα του Μάλι, ανέφερε η EUTM.

Δυο μέλη της αποστολής έχασαν τη ζωή τους από το 2013: πορτογάλος στρατιωτικός σκοτώθηκε σε επίθεση εναντίον στρατώνα στην Μπαμακό το 2017· και ισπανός στρατιωτικός σκοτώθηκε το 2018 κοντά στην πόλη Σεβαρέ (κεντρικά), σύμφωνα με την EUTM.

Η ΕΕ λέει πως η αποστολή της εκπαίδευσε 20.000 στρατιωτικούς του Μάλι σε 11 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ