Την ταχύτερη ληστεία στον κόσμο μάλλον κατάφεραν να κάνουν δύο αδέρφια, που σπούδασαν στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Τα αδέρφια κατηγορούνται ότι έκλεψαν 25 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα σε μόλις 12 δευτερόλεπτα. Αν αποδειχθεί η ενοχή τους, αντιμετωπίζουν κατ’ ελάχιστο 20 χρόνια φυλάκιση.

Ο 28χρονος Anton Peraire-Bueno και ο 24χρονος James Peraire-Bueno χρησιμοποίησαν τις δεξιότητες που είχαν αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο για να εκμεταλλευτούν «την ίδια την ακεραιότητα του blockchain του Ethereum, προκειμένου να αποκτήσουν με δόλο» τα κεφάλαια, σε «μία πρώτη στο είδος της ηλεκτρονική απάτη και ξέπλυμα χρήματος», όπως ανέφεραν οι αμερικανοί εισαγγελείς.

«Όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο, τα αδέρφια έκλεψαν 25 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα Ethereum μέσω ενός τεχνολογικά εξελιγμένου κόλπου, που σχεδίαζαν επί μήνες και το οποίο εκτέλεσαν σε δευτερόλεπτα», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας.

«Το σχέδιο των κατηγορουμένων θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ακεραιότητα του blockchain», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ντάμιαν Ουίλιαμς, αναφερόμενος στο δημόσιο βιβλίο, που καταγράφει τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Οι αμερικανοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι τα αδέρφια Peraire-Bueno εκμεταλλεύτηκαν μια ευπάθεια στον κώδικα του Etherum, η οποία έκτοτε έχει επιδιορθωθεί. «Με τον τρόπο αυτό, απέκτησαν με δόλο πρόσβαση σε εκκρεμείς ιδιωτικές συναλλαγές και χρησιμοποίησαν την πρόσβαση αυτή, για να τροποποιήσουν ορισμένες συναλλαγές και να αποκτήσουν τα κρυπτονομίσματα των θυμάτων τους».

Η διαδικασία εκτελέστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ενώ, αφού έκλεψαν τα κρυπτονομίσματα, φέρονται να ξέπλυναν τα κεφάλαια μέσω διαφόρων εταιρειών-βιτρίνων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είπε ότι η ληστεία που διέπραξαν τα δύο αδέρφια ήταν η πρώτη του είδους της και φέρεται να την πραγματοποίησαν τον Απρίλιο του 2023, ενώ άρχισαν να τη σχεδιάζουν από τον Δεκέμβριο του 2022.