Σε απάτη που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο δολάρια εμπλέκεται ένα γραφείο τελετών, που έκρυβε 190 πτώματα για χρόνια και πραγματοποιούσε εικονικές κηδείες, ενώ σε περίπτωση αποτέφρωσης έδινε ψεύτικη στάχτη.

Το γραφείο τελετών χρέωνε οικογένειες, ζητώντας πάνω από 130.000 δολάρια για υπηρεσίες αποτέφρωσης και ταφής που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων καραντίνας που απαγόρευε σε πλήθος συγγενών να παρεβρεθούν στις κηδείες, επιτρέποντας στους υπευθύνους του γραφείου τελετών να… δρουν ανενόχλητοι!

Πρόκειται για την επιχείρηση «Return to Nature Funeral Home», που εδρεύει στο Κολοράντο των ΗΠΑ, όπου οι Αρχές συνέλαβαν τους Jon και Carie Hallford, που είναι ζευγάρι και υπεύθυνοι του γραφείου.

Η ιστοσελίδα toofab αναφέρει ότι οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη τους, επειδή γείτονες κάλεσαν την αστυνομία για έντονη δυσοσμία σε μια μικρή αποθήκη. Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν τον χώρο, βρήκαν πεταμένα 190 πτώματα. Κάποιοι από τους νεκρούς είχαν πεθάνει από το 2019. Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε πως ο χώρος ήταν μισθωμένος από το ζευγάρι, που είχε διαφύγει από την Πολιτεία για την Οκλαχόμα, όπου και συνελήφθη.

Πλέον, είναι προφυλακισμένοι και κινδυνεύουν με τουλάχιστον ισόβια κάθειρξη, αλλά και πρόστιμα που ξεπερνούν τα 250.000 δολάρια, ενώ μπορεί να αγγίξουν και το μισό εκατομμύριο.

Το κατηγορούμενο ζευγάρι, Jon και Carie Hallford

Ο τρόπος δράσης

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Associated Press», αφού ερεύνησε την υπόθεση, σημείωσε ότι ξεκινάει από το 2019, με τους κατηγορούμενους να δρουν ανενόχλητοι, εκμεταλλευόμενοι τους χαλαρούς νόμους του Κολοράντο για τα γραφεία τελετών.

Οι Jon και Carie Hallford ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα το 2019, σε σημείο που έφτασαν ένα βήμα πριν από την έξωση, λόγω χρεών. Έτσι, σταμάτησαν να πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες στις κηδείες, ώστε να εξοικονομούν παράνομα χρήματα.

Με την έλευση του κορονοϊού, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα, γιατί υπήρξε αυξημένη ζήτηση εξαιτίας των πολλών θανάτων ενώ οι συγγενείς δεν μπορούσαν να δίνουν το «παρών» εξαιτίας των μέτρων καραντίνας.

Οι ιδιοκτήτες του γραφείου τελετών έλαβαν κρατική επιχορήγηση ύψους 882.300. Τότε, έκαναν πολυτελείς διακοπές στη Χαβάη και αγόρασαν δύο ακριβά αμάξια: ένα GMC Yukon και ένα infiniti.

Στη συνέχεια, άρχισαν τις εικονικές κηδείες σε όλες τις περιπτώσεις που αναλάμβαναν, αφού θεωρούσαν ότι δεν θα γίνουν αντιληπτοί. Σύμφωνα με καταγγελίες, δεν έθαψαν σχεδόν κανέναν νεκρό και όσες φορές χρειάστηκε να βάλουν κάποιον στο χώμα ήταν η… λάθος σορός.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις που υπήρχε αποτέφρωση, δεν έκαιγαν το πτώμα, αλλά το έβαζαν στην αποθήκη και έδιναν ψεύτικη στάχτη ή ακόμα και τσιμέντο στους συγγενείς του εκλιπόντος.