To εβδομαδιαίο αμερικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Time ισχυρίζεται σε δημοσίευμά του ότι έχει στην κατοχή του έγγραφο της Google , που αποδεικνύει ότι o διαδυκτιακός κολοσσός συνεργάζεται με το Ισραήλ και συγκεκριμένα, με το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ έχει τη δική του «ζώνη προσγείωσης» – δηλαδή ένα ασφαλές σημείο εισόδου στο Google Cloud αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ, και το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης.

«Ο τεχνολογικός γίγαντας συζήτησε την εμβάθυνση της συνεργασίας τους κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα», αναφέρει το άρθρο, ενώ τονίζει ότι το υπουργείο ζήτησε βοήθεια από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στο Google Cloud, επιδιώκοντας να επιτρέψει σε «πολλαπλές μονάδες» να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτοματισμού, σύμφωνα με έγγραφο στις 27 Μαρτίου 2024.

Όπως αναφέρει, η Google έδωσε στο υπουργείο έκπτωση 15% στην αρχική τιμή των αμοιβών παροχής συμβουλών ως αποτέλεσμα του «Nimbus» με τη σύμβαση να δείχνει ότι η Google χρεώνει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για τη συμβουλευτική αυτή υπηρεσία.

Το Project Nimbus είναι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και δύο εταιρειών τεχνολογίας: της Google και της Amazon. Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν σημειώσει στο παρελθόν ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένα όπλα του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του Project Nimbus.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η Google αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τη σύμβαση του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ στο TIME.