Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνας αποφάσισε να αναβιώσει ένα νόμο που χρονολογείται από το 1864, προκειμένου να απαγορεύσει την άμβλωση σε όλες τις περιπτώσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε με ψήφους 4 έναντι 2 την προσφυγή που είχαν καταθέσει ένας μαιευτήρας που αντιτάσσεται στις αμβλώσεις και ο εισαγγελέας μιας κομητείας. Ο δικαστής Τζον Λόπεζ ο οποίος, όπως όλα τα μέλη του Δικαστηρίου, έχει διοριστεί από Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη, ανέφερε στο σκεπτικό ότι μέχρι σήμερα το νομοθετικό σώμα της Πολιτείας «ουδέποτε δημιούργησε το δικαίωμα ή ενέκρινε την επιλεκτική άμβλωση».

«Συμμορφωνόμαστε, όπως είμαστε συνταγματικά υποχρεωμένοι να κάνουμε, με την κρίση του νομοθετικού σώματος το οποίο είναι υπόλογο και αντανακλά τη μεταβαλλόμενη βούληση των πολιτών μας», πρόσθεσε.

Πάντως, ο αγώνας για το δικαίωμα στην άμβλωση στην Αριζόνα δεν τελειώνει εδώ. Μια ομάδα που υπερασπίζεται αυτό το δικαίωμα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές ώστε να τεθεί το ζήτημα σε δημοψήφισμα, τον επόμενο Νοέμβριο, για να κατοχυρωθεί στο πολιτειακό Σύνταγμα το δικαίωμα στην άμβλωση μέχρι τη στιγμή που το έμβρυο δεν θεωρείται βιώσιμο.

Η Δημοκρατική Γενική Εισαγγελέας της Αριζόνας Κρις Μάγιες, σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την απόφαση «ανήθικη και προσβολή για την ελευθερία» και επανέλαβε ότι, όσο παραμένει η ίδια σε αυτό το αξίωμα, δεν πρόκειται να ασκήσει δίωξη σε κανέναν γιατρό και σε καμία γυναίκα με βάση αυτόν τον «δρακόντειο νόμο».

«Η σημερινή απόφαση, να επανεπιβληθεί ένας νόμος από την εποχή που η Αριζόνα δεν ήταν Πολιτεία, ο Εμφύλιος Πόλεμος μαινόταν και οι γυναίκες δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου, θα μείνει στην ιστορία ως κηλίδα για την Πολιτεία μας», πρόσθεσε.

Ο νόμος του 1864, που θεσπίστηκε προτού η Αριζόνα να γίνει Πολιτεία των ΗΠΑ, απαγόρευε τις αμβλώσεις από τη στιγμή της σύλληψης σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός και αν κινδύνευε η ζωή της μητέρας. Δεν γίνεται εξαίρεση ούτε για τις περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Προέβλεπε ποινή φυλάκισης 5 ετών σε όποιον έκανε άμβλωση.

Η Planned Parenthood, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει υπηρεσίες αμβλώσεων και υγειονομική περίθαλψη, είχε μηνύσει την Πολιτεία το 1971, αμφισβητώντας τον νόμο του 19ου αιώνα. Ένας δικαστής έκρινε υπέρ της Planned Parenthood και μπλόκαρε την εφαρμογή εκείνου του νόμου μετά την απόφαση-ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το 1973, που εξετάζοντας την υπόθεση Roe V. Wade αναγνώρισε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση και νομιμοποίησε την επέμβαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.