Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει πέντε από τους νέους υπερηχητικούς πυραύλους, Zircon, που διαθέτει, για να επιτεθεί κατά του Κιέβου, από την έναρξη του έτους, όπως ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνονται στις περισσότερες από 180 ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους ή drones κατά του Κιέβου κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης στο Telegram.

Οι πύραυλοι θαλάσσης-εδάφους Zircon έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και κινούνται με ταχύτητα εννέα φορές μεγαλύτερη της ταχύτητας του ήχου, σύμφωνα με την Μόσχα. Όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές, η υπερηχητική ταχύτητα των Zircon μπορεί να σημαίνει μεγάλη μείωση της ικανότητας αντίδρασης των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ικανότητα να πληγούν μεγάλοι σε βάθος και σκληροί στόχοι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε κατά την ετήσια ομιλία του στις 29 Φεβρουαρίου ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους Zircon στην Ουκρανία, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους στόχοι επλήγησαν. Περιέλαβε τους πυραύλους αυτούς σε μία νέα γενιά ασυναγώνιστων οπλικών συστημάτων.

Η διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε, επίσης, ότι από την αρχή του 2024 η πόλη επλήγη και από άλλους έξι τύπους πυραύλων, ανάμεσά τους ο Kh-101, ένας πύραυλος κρουζ αέρος-εδάφους – 113 έχουν εκτοξευθεί μέχρι σήμερα. Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης φέτος 11 πυραύλους Kinzhal, άλλο ένα υπερηχητικό οπλικό σύστημα, κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας.