Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία που θα γίνουν την Κυριακή 31 Μαρτίου και ο πραγματικός αντίπαλος του Εκρέμ Ιμάμογλου για το δήμο της Κωνσταντινούπολης είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Φυσικά, ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να πάρει μέρος στις εκλογές, αλλά θέλει να αποκτήσει την εξουσία στην πόλη, μέσω του εκλεκτού του Μουράτ Κουρούμ.

Η Deutsche Welle αναφέρει πως ο Ερντογάν θέλει να ξαναπάρει την πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων όχι μόνο για λόγους θρησκευτικής ταυτότητας, όχι μόνο γιατί μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τέμενος, αλλά και επειδή σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης θα αποκτήσει τον έλεγχο μίας πόλης με ετήσιο προϋπολογισμό 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κρατικές πολιτικές.

Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μία σταθερή άνοδο του Εκρέμ Ιμάμογλου. Μάλιστα, δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι σε εσωτερική δημοσκόπηση του ΑΚΡ ο Ιμάμογλου προηγείται του Κουρούμ κατά 5,3 μονάδες, μετά την κατανομή των αναποφάσιστων.

Μία νίκη του Ιμάμογλου φαίνεται τώρα πιο πιθανή από τους δημοσκόπους, αν και οι ίδιοι δημοσκόποι έπεσαν τραγικά έξω στις περσινές εκλογές.

Ωστόσο, μία νίκη του νυν δημάρχου θα τον αναδείκνυε ως τον μόνο που νίκησε τον Ερντογάν για δεύτερη φορά αλλά και ως τον φυσικό ηγέτη του ΡΛΚ, πράγμα όμως που σε μεταγενέστερη φάση ίσως θα προκαλούσε πρόβλημα στην ενότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.