Έφυγε από τη ζωή, ο Πολ Αλεξάντερ, ο οποίος έζησε για 72 χρόνια μέσα σε μία ειδική σιδερένια κατασκευή, έναν «σιδερένιο πνεύμονα», λόγω της ασθένειάς του, που τον άφησε παράλυτο από τον λαιμό και κάτω. Ο άντρας, που προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα σε ηλικία 6 ετών, με την τρομερή θέλησή του για ζωή κατάφερε να συγγράψει βιβλίο αλλά και να σπουδάσει νομική.

Σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση της οργάνωσης, που τον στήριζε οικονομικά, ο Αλεξάντερ πέθανε τη Δευτέρα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μετά την νόσησή του με πολιομυελίτιδα σε ηλικία 6 ετών ο Αλεξάντερα παρέλυσε από τον λαιμό και κάτω με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί σε ειδικό σωλήνα με την ονομασία «σιδερένιος πνεύμονας», ο οποίος τον κράτησε στη ζωή από το 1952. Ο αναπνευστήρας που χρησιμοποιούσε ο Αλεξάντερ μοιάζει με ένα τρομακτικό μεταλλικό φέρετρο και απαιτεί από τους ασθενείς να ξαπλώνουν μέσα σε αυτόν, με μια συσκευή στερεωμένη σφιχτά γύρω από το λαιμό τους. Το «σιδηρούν πνευμόνι», κλειστός μηχανικός αναπνευστήρας, ήταν σωλήνας που κινούσε τα πνευμόνια με αποτέλεσμα να σώσει τη ζωή σε χιλιάδες ασθενείς που παρέλυαν από την πολιομυελίτιδα.

Πώς λειτουργεί ο «σιδερένιος πνεύμονας»

Η συσκευή λειτουργεί με τη δημιουργία κενού και έτσι οι πνεύμονες του ασθενούς τροφοδοτούνται με οξυγόνο καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αναπνευστική λειτουργία έχουν καταστραφεί από την συγκεριμένη ασθένεια. Η συσκευή λειτουργεί με τη δημιουργία κενού και έτσι οι πνεύμονες του ασθενούς τροφοδοτούνται με οξυγόνο καθώς το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αναπνευστική λειτουργία έχουν καταστραφεί από την πολιομυελίτιδα.

Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, οι γιατροί προσπάθησαν να κάνουν τον Πολ να αναπνεύσει μόνος του, αποσυνδέοντάς τον από το μηχάνημα. Όμως ο Πολ μελάνιασε και λιποθύμησε. Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω… έδειξε δύναμη ψυχής παρόλο που ζούσε εξαρτημένος από το μηχάνημα και κατάφερε να αναπτύξει δικό του τρόπο αναπνοής, ο οποίος αποκαλείται «αναπνοή βατράχου» και ο οποίος του επέτρεπε να βγει και έξω από τη συσκευή.

Η ιατρική ονομασία για την «αναπνοή του βατράχου» είναι η «γλωσσοφαρυγγική αναπνοή» που γίνεται με την κατάποση αέρα. Η φυσικοθεραπεύτρια του Πολ, η κυρία Σάλιβαν, ήταν εκείνη που τον βοήθησε να αναπτύξει τη συγκεκριμένη τεχνική της αναπνοής.

Η δύναμη της θέλησης

Ο Πολ χρειάστηκε ένα χρόνο και μόλις κατάφερε να αναπνεύσει μόνος του για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπόρεσε να βγει έξω από τον σιδερένιο πνεύμονα. Παρόλο που για να ζει έπρεπε να κοιμάται στον σιδερένιο πνεύμονα, ο Πολ άρχισε σιγά σιγά να βγαίνει και έξω από την αυλή. Στα 21 του χρόνια, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που αποφοίτησε από λύκειο στο Ντάλας χωρίς να παρακολουθήσει αυτοπροσώπως τα μαθήματα.

Ο Πολ αποτύπωσε όσα έζησε στην 155 σελίδων αυτοβιογραφία του, την οποία έγραψε μέσα σε πέντε χρόνια. Ο Πολ έγραφε κάθε λέξη με ένα στυλό το οποίο ήταν συνδεδεμένο με ένα ραβδί στο στόμα του. Στα 77 του χρόνια, ήταν ένας από τους τελευταίους ανθρώπους στον κόσμο που χρησιμοποιούσε σιδερένιο πνεύμονα. Καθώς ο Alexander είχε γεράσει, έχει περιοριστεί στο μηχάνημα και χρειάζεται 24ωρη φροντίδα σε μια εγκατάσταση στο Ντάλας. Όπως είπε ο άντρας στον Guardian το 2020, τη στιγμή που αναπτύχθηκαν νεότερα μηχανήματα, είχε συνηθίσει το «παλιό σιδερένιο άλογό του».