Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Αλαμπάμα κατέθεσε νομοσχέδιο με στόχο την προστασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της συντηρητικής αυτής πολιτείας των ΗΠΑ έκρινε ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται παιδιά και ώθησε κάποιες κλινικές να αναστείλουν τις υπηρεσίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ο Τιμ Μέλσον, που είναι γιατρός στο επάγγελμα, δήλωσε ότι ελπίζει το νομοσχέδιο που προστατεύει τις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής τόσο από ποινικές όσο και αστικές διώξεις θα μπορέσει να εγκριθεί από τη γερουσία της Αλαμπάμα και τη βουλή ως αύριο Πέμπτη.

Η διαδικασία μέχρι να γίνει νόμος της πολιτείας θα διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες, εκτίμησε.

Στις 16 Φεβρουαρίου το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα αποφάνθηκε ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια που βρίσκονται σε δοκιμαστικούς σωλήνες θα πρέπει να θεωρούνται παιδιά, προκαλώντας αναστάτωση σε γιατρούς και ασθενείς στις κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εγείροντας νομικά ζητήματα.

Η απόφαση αυτή δεν διευκρίνιζε ποια είναι η νόμιμη διαδικασία για την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη χρήση των κατεψυγμένων ωαρίων και κάποιοι ασθενείς που επρόκειτο να υποβληθούν σε θεραπεία για εξωσωματική γονιμοποίηση προσπάθησαν να μεταφέρουν τα κατεψυγμένα ωάριά τους εκτός Αλαμπάμα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κλινικές δεν θα κινδυνεύσουν να κατηγορηθούν για ανθρωποκτονία από αμέλεια ή φόνο (…) όταν απορρίψουν ένα μη χρησιμοποιημένο έμβρυο», πρόσθεσε ο Μέλσον.