Ακόμη και για τη Ρωσία, είναι ασυνήθιστες οι χαμηλές θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα με τον υδράργυρο να δείχνει κάτω από τους -30°C κατά τόπους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ρώσοι πολίτες σε πολλές περιφέρειες της Ρωσίας, είναι η κατάρρευση στα δίκτυα κεντρικής θέρμανσης, που έχουν ως αποτέλεσμα να μείνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χωρίς θέρμανση ή παροχή ζεστού νερού στα σπίτια τους.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται, λόγω των αγωγών, διακοπές θέρμανσης σε όλη τη χώρα, με τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία και τα νοσοκομεία να πλήττονται ιδιαίτερα. Βλέποντας ότι οι τοπικές αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, το Κρεμλίνο άρχισε να παρεμβαίνει άμεσα.

Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα, το μείζον πρόβλημα έχε επηρεάσει τουλάχιστον 43 περιοχές. Το σημαντικότερο, σημειώθηκε στο Ποντόλσκ κοντά στη Μόσχα, όπου 20.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς θέρμανση σε θερμοκρασίες -30°C. Ακόμη και σχεδόν δύο εβδομάδες, οι τοπικές αρχές δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν πλήρως την παροχή θερμότητας. Στο Νοβοσιμπίρσκ, έμειναν 14.000 ανθρώπους σε 237 κτίρια χωρίς θέρμανση και στο Λίπετσκ, επλήγησαν 10.000 άνθρωποι σε 282 κτίρια.

Σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης έχουν επίσης αναφερθεί στο Σαράτοφ, όπου η θέρμανση απενεργοποιήθηκε σε περισσότερα από 650 κτίρια και 100 κοινωνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων. Βόλγκογκραντ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς θέρμανση όπως και στο Nakhodka, όπου 6.000 άτομα αντιμετώπισαν το ίδιο θέμα.

«Είναι απόλυτη ντροπή. Δεν υπάρχει θέρμανση και ζεστό νερό. Πρέπει να κοιμόμαστε σε υπνόσακους», είπε ο Γιούρι, ένας κάτοικος, στους The Moscow Times. «Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο άσχημη είναι η κατάσταση», πρόσθεσε ο ρώσος πολίτης, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το επώνυμό του. «Δεν έχουμε θέρμανση για σχεδόν έξι ημέρες».