Αυξημένες κατά 5% είναι από σήμερα οι τιμές τροφίμων, φαρμάκων και εμβολίων μετά την απόφαση που πήρε τον προηγούμενο μήνα κυβέρνηση και βουλή για κατάργηση του μηδενικού ΦΠΑ.

Το μέτρο, που αποτελεί μέρος του πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης συνολικού ύψους 250 εκατ ευρώ., αναμένεται να συνεισφέρει ετησίως γύρω στα 60 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η κατάργηση του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ γίνεται για σκοπούς συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τρόφιμα, φάρμακα και εμβόλια που ήδη ήταν στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν υφίστανται οποιαδήποτε διαφοροποίηση όσον αφορά τη φορολογική μεταχείρισή τους.

Από σήμερα θα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% σε όλα τα τρόφιμα, περιλαμβανομένων και των ποτών, με εξαίρεση τα οινοπνευματώδη ποτά, μπύρα, κρασί και αναψυκτικά που υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 15%.

Επίσης καταργείται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στην παράδοση φαρμάκων όπως και στην παράδοση εμβολίων για την ιατρική και κτηνιατρική, τα οποία και θα υπόκεινται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5%.

Η παράδοση παρασκευασμένων ή μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών (εξαιρουμένων των οινοπνευματωδών ποτών, μπύρας, κρασιού και αναψυκτικών) ή και των δύο, με ή χωρίς μεταφορικά που δεν συνοδεύεται από άλλες υπηρεσίες υποστήριξης, υπόκειται επίσης στο συντελεστή ΦΠΑ 5% από σήμερα.

Εντός των ημερών αναμένεται ότι θα εξαγγελθούν από το Υπουργείο Οικονομικών αντισταθμιστικά μέτρα για τις ασθενέστερες τάξεις του πληθυσμού.

Το Κίνημα Οικολόγων κάλεσε τους καταναλωτές σε συμβολικό μποϊκοτάζ κατά της επιβολής ΦΠΑ. Σε εκδήλωση στο κέντρο της Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων θα διαθέτει ψωμί χωρίς το πρόσθετο ΦΠΑ, ως έμπρακτη απόδειξη της αμφισβήτησης της αύξησης, που στρέφεται κατά των καταναλωτών.